Izložba “Rudarke”, Marije Đoković

 

Povodom 6. avgusta – Dana rudara “Rudnik olova i cinka – Rudnik” i kompanija Kontango predstaviće u Galeriji Doma kulture na Rudniku izložbu fotografija žena koje rade u srpskim rudnicima. Autor izložbe je Marija Đoković, a postavka je naziva “Rudarke”.
Marija je fotografisala portrete rudarki u njihovim radnim okruženjima u Boru, Senjskom Rudniku, Resavici i u rudniku na planini Rudnik kod Gornjeg Milanovca.
To su obrazovane žene, rade kao inženjerke, geolozi, nadzornice. Poput svojih muških kolega obavljaju poslove u svim prostorima u okviru rudnika. One dele sudbinu svih rudara. Situacija u našim rudnicima nije nimalo laka, tako da je svima teško, bez obzira na pol, to je više političko – ekonomski problem – kaže Marija Đoković.
Definitivno postoji razlika između toga kako mi koji smo van rudarstva gledamo na sve to i kako oni doživljavaju sebe. Zbog toga su moje junakinje ipak nasmejane, lepe i dostojanstvene u tim surovim i grubim ambijentima rudnika. Ove žene vole svoj posao mnogo više nego što mi možemo da zamislimo.
Izložba „Rudarke“ je master rad Marije Đoković na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Postavka će biti izložena do 16. avgusta 2021. godine.

 

KCGM/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *