Izložba u čast Mike Borisavljevića u Galeriji nauke i tehnike SANU

U utorak, 13. avgusta u 18 sati u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu biće otvorena izložba „Život u snazi motora: Mihailo Mika Borisavljević“. Izložbu su pripremili Ana Cicović, viši kustos arheolog Muzeja rudničko-takovskog kraja, Momčilo Paunović, dugogodišnji prijatelj prof. Borisavljevića i Vladimir Veselinović iz Udruženja istoričara automobilizma.

Izložba je posvećena životu i izuzetnim dostignućima Rudničanina čije je ime povezano sa brojnim aktivnostima na polju nauke, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja mnogih institucija i udruženja, svetski priznatog stručnjaka u oblasti motorne i automobilske industrije. Za vreme Drugog svetskog rata, Borisavljević je preživeo koncentracioni logor, potom je postao profesor na Mašinskom fakultetu, osnovao Zavod za motorna vozila i dao veliki doprinos razvoju domaće moto-industrije. Kao počasni olimpijski ataše Kraljevine Jugoslavije, Mihailo Mika Borisavljević izveštavao je sa Letnjih olimpijskih igara u Berlinu i Zimskih u Garmiš-Partenkirhenu 1936. godine.

Mika Borisavljević je preminuo 2001.godine. Izložba „Život u snazimotora“ na Mašinskom fakultetu u Beogradu čuva sećanje na legendarnog profesora, a otvoriće je Žarko Zečević, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije i dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu. Izložba će biti otvorena do 28. avgusta 2019. godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *