Izvađeno 5 od 10 sadnica patuljastog bora iz žardinjera pored reke

Iz pet od deset žardinjera u kojima je početkom aprila posađeno zelenilo na šetalištu pored reke, nepoznati počinioci izvadili su mladice patuljastog bora. Cena jedne sadnice je oko 5 hiljada dinara a zanimljivo je da su brižljivo izvađenje,na osnovu čega se pretpostavlja da nisu bačene.

Sadnice su posađene zahvaljujući realizaciji projekta „Ozelenjavanje i upravljanje zelenilom grada Gornjeg Milanovca“ kojim je i obuhvaćeno šetalište pored Despotovice. Nevena Obradović, šef kancelarije za zaštitu životne sredine kaže da Kancelarija zajedno sa Opštinskom upravom,  JP za izgradnju i JKP ulaže veliki trud kako bi grad bio čist i uređen ali da nesavesno ponašanje pojedinaca  ne doprinosi zajedničkom cilju.

-Žardinjere su bile ispunjene sa tri vrste biljaka, bršljanom, ljubičicama i patuljastim borom, koji je višegodišnja i veoma dekorativna biljka. Nisam ovde da bih držala moralne propovedi ali želim da skrenem pažnju ispred svih nas koji vredno radimo na održavanju ovog grada, upravljaju zelenilom i održavanju nekoliko hektara travnatih površina. Svedoci smo da na društvenim mrežama veoma često osvane fotografija nepokošenog dela grada, jer neko nema strpljenja da sačeka da kompletan posao bude završen. Takođe, slika jednog prepunog kontejnera omalovaži trud Komunalnog preduzeća koji dnevno isprazni desetine, jer upravo do tog jednog ekipa nije stigla pre trenutka nastanka fotografije.Ne znam zašto smo došli u to stanje svesti da se pažnja skreće samo na ono što je loše, a dobro urađen posao nikada se ne pohvali – istakla je Nevena Obradović.

Nevena Obradović, šef kancelarije za zaštitu životne sredine

Obradovićeva smatra da je neophodno da svaki građanin preuzme odgovornost za sebe i svoje postupke, posebno u odnosu prema javnoj imovini. Posebno ističe sklonost da se ovakvi slučajevi prećute, što ne donosi dobro celokupnoj zajednici. Prema njenim rečima, problem prisvajanja sadnica, konkretno ljubičica, koje su zasađene na javnim površinama izražen je u centralnom gradskom parku, ali i ispred zgrade opštine.

GM PRESS

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *