Javna rasprava o Moravskom koridoru: Čačak traži Centar za hitne službe sa heliodromom u Preljini

Juče je u Čačku je održana javna sednica na kojoj je komisija razmatrala primedbe lokalnih samouprava, građana i privrednih društava na buduću trasu auto-puta od Preljine do Pojata. Razmatrano je oko 70 primedbi, od kojih jedan broj nije prihvaćen. Ipak, komisija će ponovo zasedati u petak u Beogradu.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Đorđe Milić, izjavio je za agenciju MNA da se radi o jednom složenom infrastruktirnom sistemu koji ne trpi improvizacije.

– On ima određene lokacione zahteve, ali to je sve uobičajeno kada su u pitanju planski procesi, kada se radi planiranje, projektovanje i kasnije izgradnja infrastrukturnih sistema. Imamo dosta pitanja građana koja su vezana za postupak sprovođenja načina kako će se utvrditi javni interes i ekspropijacija. Znamo da je Republike Srbija prepoznala ovaj koridor kao strateški za izgradnju i da je posebnim zakonom sve uredila – objasnio je Milić.

Primedbe, odnosno predloge za deonicu Moravskog koridora uložio je i grad Čačak. Pomoćnik gradonačelnika Milan Bojović, rekao je da je jedan od predloga bio da se kod petlje u Preljini izgradi Centar u kom bi se nalazile vatrogasna jedinica i služba Hitne pomoći, koje bi delovale na Koridoru 11 ka Požegi i Ljigu, ali i na Moravskom koridoru ka Kraljevu. On dodaje i da bi na krovu Centra mogao da bude izgrađen i heliodrom.

Ukupna dužina auto-puta Pojate – Preljina biće 112,32 kilometra, a deonica je projektovana za brzinu od 130 kilometara na sat.

MNA i GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *