Javnim privatnim partnerstvom do nove kotlarnice na bio masu

U saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima opština Gornji Milanovac došla je do najboljeg modela kako da se na najbrži način dođe do kotlarnice na bio masu i na gas, dva energenta koja se mogu koristiti i koja su ekološki opravdana.

-Mi ćemo ovom odlukom ući u samu proceduru izbora javnog privatnog partnerstva i do izbora privatnog partnera – kaže Dejan Kovačević, predsednik opštine i dodaje da će opština učestvovati sa zemljištem koje će dati na korišćenje a privatni investitor je dužan da izgradi pogon iz koga će se toplotna energija isporučivati Javnom komunalnom preduzeću. Naš cilj je da sadašnje troškove smanjimo prema JKP-u samom kupovinom toplotne energije a ne proizvodnjom, da takav vid prenesemo i na krajnje korisnike, jer svi na računima moraju osetiti benefit od javnog privatnog partnerstva. Kada se završi cela procedura (javni konkursi, nabavke, odobrenje Vlade Srbije o modelu javnog privatnog partnerstva), dug je put do realizacije, verovatno ćemo čekati do sredine sledeće godine, ali smo napravili prvi korak – ističe Kovačević.

Prema Kovačevićevim rečima, Opština Gornji Milanovac je uzeta za pilot projekat i ako se pokaže kao najednostavniji način rešenja ekološki prihvatljivog grejanja, ovaj model će biti primenjen i na ostalim teritorijama Republike Srbije.

-Moram da napomenem da će Kancelarija za jabvna ulaganja finansirati sve toplovode koji treba da se rekonstruišu na teritoriji opštine, zatim toplovod koji povezuje novu sa postojećom kotlarnicom u Železničkoj ulici. Ukupna vrednost tih radova je oko 2 miliona evra a izgradnja će koštati između 4,5 do 5 miliona evra, gde ćemo unapred ugovoriti cenu energenta za ceo period trajanja –naglašava predsednim opštine.

Ovakvim rešenjem, na dobitku će biti opština Gornji Milanovac kao partner, ali i građani i privatni investitor.

-Cilj nam je da utičemo na ekologiju u Gornjem Milanovcu, da ukinemo naše kotlarnice koje su na mazut, dobićemo čistije gorivo, manju cenu energenta i efekte na račune krajnjih potrošača –zaključio je Kovačević.

 

GM Press / Mirjana Milićević

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *