JKP u službi zaštite životne sredine

Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda u Gornjem Milanovcu postoji od devedesetih godina prošlog veka. Sistem funkcioniše u kontinuitetu od perioda izgradnje, a prva velika rekostrukcija obavljena je tokom 2010. i 2011. godine. Podrazumevala je zamenu i modernizaciju dela opreme kao i promene u određenom tehnološkom smislu. Razvoj i izgradnja kanalizacionog sistema u Gornjem Milanovcu i prigradskim naseljima i njegovo povezivanje na glavni kolektor  direktno utiču na zaštitu i ekološki status manjih vodotokova u gradu. Vezom glavnog kolektora i postrojenja za preradu otpadnih voda, kontinuiranim radom ovog postrojenja direktno se štiti vodotok reke Despotovice.

Građani Gornjeg Milanovca u velikoj meri mogu doprineti  i olakšati rad zaposlenima u ovom pogonu, a i omogućiti da održavanje  ovakvog sistema bude racionalnije i jeftinije.

Kontrola kvaliteta vode na ulazu u postrojenje i kroz ceo tehnološki proces obavlja se svakodnevno u internoj laboratoriji i eksterno od Zavoda za javno zdravlje Čačak (ZZJZ ČA). Svako odstupanje u kvalitetu na ulazu podrazumeva aktivnost operatera na terenu, promenu dela rada postrojenja i eventualno obaveštenje inspekcijskih službi. Na osnovu rezultata  ZZJZ ČA za sve godine od rekonstrukcije, potvrđuje se da je efekat prčišćavanja otpadnih voda od 90-95%, što je projektom i predviđeno.

U septembru prošle godine održan je međunarodni skup ekipa zavoda i instituta čiji je zadatak bilo međulaboratorijsko poređenje rezultata uzorkovanja voda u svrhu hemijskih ispitivanja. Organizator skupa bio je Savez hemijskih inženjera Srbije i po prvi put je ovakvo istraživanje organizovano na sistemu za otpadne vode. Rezulatati  ispitivanja u potpunosti su potvrdili dosadašnje rezultate ZZJZ ČA.

Inače, 10 radnika JKP Gornji Milanovac zaposleno je u pogonu Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda, koji bez prekida  radi 24 sata svih 365 dana u godini.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *