Još dve žrtve Kovida-19 u Čačku, dva novozaražena

“Podaci od prethodnog dana bili bi mnogo optimističniji da nismo izgubili dva sugrađanina (muškarac i žena) u Kliničkom centru Kragujevac. Radi se o licima koja su bila na respiratoru i koji su otišli iz Čačka pre više od deset dana. Ipak gledajući broj obolelih na infektivnom odeljenju koji je deset (pre sedam dana 27) i obolelih u „plavoj hali“ osam (pre sedam dana 30), to je nešto što govori da epidemija gubi na mahu”, saopštio je Radni tim za praćenje širenja koronavirusa u Čačku.

U saopštenju se dodaje da bi taj broj u ovom trenutku bio i manji da su građani poštovali predložene mere zabrane okupljanja i policijskog časa.

“Ilustracije radi u ovom trenutku bolesna su tri monaha i jedna monahinja kao i dvoje njih koji su bili u manastitu tokom uskršnjih praznika. Svi su oni na bolničkom lečenju. Ako iz ovoga može da se izvuče neki zaključak onda je to da ubuduće izbegavamo veća okupljanja u zatvorenom prostoru, odnosno da će ponašanje ljudi u najvećoj meri određivati dalji tok obolevanja od korona virusa”, poručili su članovi Radnog tima.

Od 54 uzorka koji su poslati prethodnog dana, dva su pozitivna iz Čačka (pacijent iz bolnice) i četiri iz Gornjeg Milanovac (porodica iz kontakta), tako da je ukupan broj u Čačku 90, Gornjem Milanovcu 54, Lučanima pet i Ivanjici tri, odnosno na nivou Moravičkog okruga 152.

Tokom jučerašnjeg dana stigli su rezultati testiranja nekih korisnika iz staračkog doma u Kačulicama, kao i osoblja koje se brine o njima, a povodom povišene temperature kod jedne sestre. Svi su bili negativni.

Zavod za javno zdravlje obavestio je da će pored izvanredne saradnje koju je imao sa Veterinarskim institutom u Kraljevu, testiranje uzoraka ubuduće raditi u laboratoriji „Vatreno oko“ u Kliničkom centru Srbije, iz razloga što se otvara mogućnost analize znatno većeg broja uzoraka.

U prijamno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak bilo je devet preglada, a primljen je jedan pacijent. Tokom prethodnog dana četiri pacijenta su otpuštena, od toga se jedan vodi kao izlečen, jer je bio pozitivan pa negativan na korona vuirus, i jedan pacijent koji je prebačen u „plavu halu“ i dva na grudno.

Iz Doma zdravlja izveštavaju da su registrovali četiri osobe sa povišenom temperaturom. Hala u Atenici nalazi se osam pacijenata.

Republički fond zdravstvenog osiguranja navodi da na spisku ima još jednog izlečenog iz Čačka i tri iz Gornjeg Milanovca, tako da je ukupan broj u Čačku 15, Gornjem Milanovcu 19.Ovaj broj odnosi se samo na izlečene u Čačku i Gornjem Milanovcu, mada smo imali mnogo više takvih, ali su oni u evidenciji ustanova iz kojih su otpušteni (KBC Zvezdara, KC Kragujevac, bolnica „Dragiša Mišović“).

Policijska uprava navodi da su na području Čačka u samoizolaciji 72 osobe koje poštuju mere, a na nivou Moravičkog okruga taj broj je 147.

Civilna zaštita obavestila je da će tokom dana dezinfikovati vrtiće.

Za GM PRESS iz Čačka, Mirjana Aleksić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *