Još jedno korisno okupljanje u Impuls centru

Nakon priče o frilenserima i preduzetništvu u Impuls Centru u Gornjem Milanovcu održano je i veče posvećeno startapu i inovacijama u poslovnom svetu.

Termin startap (od engleske reči ,,start up“) označava početnike u poslovanju, odnosno početnike i timove u tehnološkom biznisu koji imaju mogućnost za brzo napredovanje i probijanje na globalnom tržištu bez puno skupih ulaganja koje donosi tradicionalno poslovanje.

Domaćin i moderator skupa bio je Miloš Matić, saradnik u ICT Hub Venture, prvom srpskom privatnom investicionom fondu za startape, a gosti koji su predstavili svoja startap iskustva bili su Milan Bosnić, jedan od osnivača StrawberryEnergy i Tijana Stamenković, koja je sa svojim kolegama pokrenula Yolobook.

Kako spojiti tehnologiju i osnovne ljudske potrebe bilo je naše razmišljanje pre nego što smo došli na ideju da pokrenemo StrawberryEnergy – rekao je Milan Bosnić čiji je startap postao inovativna kompanija koja razvija pametnu gradsku infrastrukturu koristeći solarnu energiju i relevantne lokalne informacije u javnim gradskim prostorima, a čiji je najpoznatiji izum Strawberry bench (pametna klupa) – prvi javni solarni punjač i WiFi stanica za mobilne uređaje na svetu.

Gomila ideja, nekoliko propalih biznisa, pokretanje poslova, probijanje na tržištu, samo su neke od stvari za koje su prisutni imali prilike da čuju, a sa čim su se  gosti susreli prilikom pokretanja svojih startap ideja i razvijanja biznisa.

Dolazimo u situaciju gde ćemo ili propasti, ili uspeti, između ne postoji – ovako je Tijana Stamenković definisala trenutak koji je odredio put Yolobook-a, startapa koji ljudima nudi mogućnost izrađivanja albuma sa fotografijama koje korisnik izabere sa svojih društvenih mreža preko aplikacije koja je do sada preuzeta preko 50.000 puta.

Tijana i Milan završili su svoja izlaganja dajući neke veoma korisne savete početnicima u startapu i to da pre svega veruju u sebe i to što rade, budu uporni, okruženi osobama kojima veruju i sa kojima mogu da sarađuju.

Na samom kraju, nakon pomnog slušanja, prisutni su imali brojna pitanja za goste i tako dokazali da u našem gradu vlada veliko interesovanje za startap i razvoj inovacija.

Uporedo sa ovim dešavanjem održana je i radionica za decu App Inventor na kojoj su mališani mogli da se upoznaju sa ovom platformom i naprave svoju prvu aplikaciju na mobilnom telefonu shodno sopstvenim željama. Radionicu za decu organizovalo je udruzenje BEMU iz Beograda, finansirana od strane ministarstva omladine i sporta.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *