Kad zamiriše pečena paprika…

Miris pečene paprike iz dvorišta, podseti nas uvek na jesen i ostavljanje zimnice.Današnji pijačni dan u znaku je kupovine povrća za ostavljanje ajvara,turšije,salate, a na pijačnoj sceni paprika je najtraženiji proizvod. Kupuju se razne sorte; babure, šilje, slonovo uvo, ljute, somborke, na džak,prva klasa, druga klasa. Zbog slabog roda paprike ove godine, prema rečima pijačnih prodavaca, ponuda je manja, a cene zavise od vrste i kvaliteta. Prva klasa „na biranje „je najskuplja i košta 140 dinara.

-Danas se najbolje prodavala paprika, najviše crvena, babino uvo za ajvar, traži se i Amanda, žuta za turšiju, pečenje. Skupa je paprika ali tako je svuda, ne samo na našoj pijaci.-

-Paprika danas dominira, iako je ove godine manje na tržištu, jer je ove godine je slab rod, pa je zato i skuplja. – kažu pijačni prodavci.

foto: GM Press

Pored nabavke za pripremanje zimnice, odlazak na pijacu petkom je ritual, izlazak i susret sa ppoznanicima, pa je uobičajena gužva i puno kupaca koji gledaju i „birkaju“ pijačne proizvode. Evo šta kažu sugrađani, šta spremaju ove jeseni.

-Spremila sam ljutenicu, turšiju, ispekla rakiju, sve sam završila.-

-Ajvar, krastavčiće, lovačku salatu, jeste malo jača cena paprike, ali spremićemo malo manje u odnosu na prošlu godinu- kažu Milanovčani.

Iako je paprika „slabije radila“, kako kažu prodavci, pa je njena cena skuplja, ajvara, salata i ljutenice u domovima tokom zime neće nedostajati.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *