Kada sa detetom kod lekara?

Odeljenje za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Doma zdravlja Gornji Milanovac radi regularno svakog dana od 7 do 20 sati, uključujući vikende i praznike, s tim što se nedeljom primaju isključivo hitni slučajevi. Uprkos novonastaloj epidemiološkoj situaciji na teritoriji naše opštine, lekari su, kao i uvek, tu za naše male sugrađane, kojima je njihova pomoć potrebna.

S obzirom da je došlo do pogoršanja stanja u našoj opštini, kada je širenje virusa Kovid 19 u pitanju, pitali smo dr pedijatrije Vladimira Milovanovića u kojim situacijama je neophodno da roditelji dovedu svoje dete kod lekara.

Dr Vladimir Milovanovic

„Deca se ne dovode ukoliko im procuri nos, ukoliko nemaju temperaturu, već samo bezazlene respiratorne tegobe, ali ukoliko dođe do povišene telesne temperature, izrazitijeg kašlja, proliva, povraćanja, konjuktivitisa ili drugih akutnih stanja, ili ako su u pitanju hronične bolesti, onda naravno treba da nam se jave“ –  rekao je dr Milovanović.

Savet roditeljima je da poštuju sve mere koje je propisao Krizni štab, kako u svakodnevnom životu, tako i pri dolasku na Odeljenje za zdravstvenu zaštitu dece i omladine. Potražili smo i odgovor na pitanje na koji način ove mere utiču na decu, da li se žale i koliko su ona uopšte svesna propisanih mera zaštite.

„Na manju decu do 7 godina to uglavnom ne utiče, ona to osećaju i razumeju, pominju i koronu i viruse, ali je to dobro jer onda bolje održavaju higijenu, češće peru ruke i nose maske. Više utiče na stariju decu, na tinejdžere, oni bolje razumeju neke stvari, i za njih postoji psihološka podrška u okviru našeg odeljenja“ – objasnio je dr Milovanović.

Na Odeljenju za zdravstvenu zaštitu dece i omladine danas nismo zatekli veću gužvu, a nadamo se da će tako ostati i u narednom periodu.

 

GM Press / Milica Vukelić

Tekst je realizovan u okviru projekta „Za sutra“ koji je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *