Kako do subvencija za prodajne objekte i fiskalne kase – prijava počinje u petak

Da bi ostvarili pravo na subvenciju za prelazak na novu fiskalizaciju privrednici najpre treba da prijave prodajne objekte. Rok za to teče od početka meseca, a do sada je prijavljeno oko 6.000 objekata. Nadležni podsećaju da je to preduslov za dotaciju i po objektu i po fiskalnom uređaju. Prijava za subvencije počinje u petak, 15. oktobra.

I proizvođači uređaja i država koja daje subvencije, saglasni su da će 100 evra po objektu i još toliko po uređaju u potpunosti pokriti trošak privrede za uvođenje sistema u kome su fiskalni računi u trenutku izdavanja vidljivi i poreznicima.

„Kad kažemo fiskalni uređaj on nije samo uređaj, u smislu nekog elektronskog uređaja, oni mogu da nabave određene aplikacije, određene softverska rešenja koja će koristiti čitač kartica i naš bezbednosni element i koji će dobiti besplatno“, napominje Saša Dulić iz Poreske uprave.

To što je za one sa manjim prometom za elektronsku fiskalizaciju dovoljan i mobilni ili tablet, proizvođače kasa ne brine.

„Mi ćemo biti značajan partner u novoj fiskalizaciji, spremili smo nove uređaje tako da ne mislim da ćemo imati neku ozbiljnu konkurenciju“, kaže Rade Veselinović iz kompanije „Galeb“.

Ipak, neki od mobilnih operatora spremni su da daju neograničen internet, jer žele u novu utakmicu.

„Ono što smo shvatili faktički da je ovo prava šansa da se uključimo i u prodaju fiskalnih kasa i da će korisnicima biti najlakše da na jednom mestu dobiju sve i novu fiskalnu kasu i fiskalni štampač i platni terminal koji će podržavati sve kartice“, ističe Vladimir Lučić, generalni direktor „Telekoma Srbija“.

U novoj fiskalizaciji status prodajnog objekta dobila su i prevozna sredstva, veb trgovina i različiti automati. Procena je da klasičnih prodajnih objekata imamo oko 160.000.

Sa prelaskom na elektronsku fiskalizaciju ovakve kase odlaze u istoriju. U upotrebi je njih oko 200.000, a procenjuje se da će sa prelaskom na novi sistem u funkciji biti za trećinu više različitih fiskalnih uređaja.

Prema podacima Poreske uprave čak 80 odsto firmi kod nas posluje uz samo jednu fiskalnu kasu.

Iako vredno rade, i dalje se čeka da neko od proizvođača predstavi i zatraži odobrenje softvera ili novog fiskalnog uređaja. Prelazni period u kome će u upotrebi biti i novi uređaji i stare i nove fiskalne kase, počinje 1. novembra. Nakon šest meseci, kreće potpuna primena e-fiskalizacije.

RTS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *