Kako se kladiti na košarku? Stručni vodič

Obavezno pročitati

Klađenje na košarku obično je prilično ugodna aktivnost, ali većina ljudi zapravo ni ne zna kako započeti. Zato ćemo vam danas dati najbolje savjete kako se kladiti na košarku!

Klađenje na košaru

Igrači koji se vole kladiti na koš imaju se čime pohvaliti. Teško je naći dan u godini u kojoj nema dvoboja s košarama. U sljedećim košarkaškim utakmicama postoji samo pauza između sezona, ali taj prazan prostor popunjavaju utakmice reprezentacije, juniorske utakmice ili manje popularne ženske košarkaške utakmice. Ženska NBA sezona (poznata i kao WNBA) počinje finalom. Suprotno izgledu, trajanje košarkaških utakmica je različito u svim natjecanjima. Igra je podijeljena u četiri dijela. U slučaju pravnih kladionica, vrlo su spremni ponuditi oklade na košarku, zbog činjenice da je to jedan od najpopularnijih sportova na zemlji – pored nogometa.

Vrste oklada koje možemo uložiti

Vrste oklada koje možemo uložiti

U košarkaškoj utakmici uvijek se možemo kladiti na pobjednika igre, ali možete istovremeno uložiti dvosmjerne i trosmjerne oklade, koje se manje-više sastoje u činjenici da u svojoj okladi odlučujete koja će momčad pobijediti – a ako ćete joj dodati dodatno vrijeme, tada se odlučite kladiti na trosmjernu okladu,  a ako ne – dvosmjerna oklada. Hendikep je također popularna opcija za klađenje na koš, ali postoje i mnoge druge mogućnosti klađenja za svaku košarkašku utakmicu.

  • Klađenje na novčanu liniju

To su oklade na pobjedu jedne od momčadi bez hendikepa (odnose se samo na američku košarku). Za razliku od Europa lige, remi se ne uzima u obzir. U isto vrijeme, to je najpopularnija vrsta oklade kada je u pitanju igranje košarke.

Najbolja oklada na novčanu liniju ilustrirat će primjer utakmice Golden State Warriorsa protiv Indiana Pacersa. Brojevi pored njega su koeficijent oklade (niži uvijek znači favorit koji predviđa kladionica).

Golden State Warriorsi: 3.568

Indiana Pacers: 1.585

Ako se kladite na pobjedu Indiana Pacersa od 100€ i ta momčad pobijedi, dobit ćete dobitak od (1,585 x 100 = 158,5€). U slučaju da se vaša oklada pokazala pogrešnom, gubite samo ulog (100€). Također je lako primijetiti određenu slučajnost: što je oklada rizičnija, to je veća vrijednost pobjede. U ovom slučaju, ako se ispostavi da su pobjednik utakmice Golden State Warriorsi, pobjeda će biti mnogo veća.

  • Klađenje na hendikep

Koliko god smiješno zvučalo, to je potpuno profesionalno ime za establišment. Hendikep oklade mogu se podijeliti u dvije vrste: europski i azijski hendikep.

Prvi uzima u obzir tri mogućnosti: pobjedu za domaćine, poraz za posjetitelje i remi. Azijski hendikep – a ovaj će više odgovarati američkoj košarkaškoj ligi – eliminira ždrijeb. Iz tog razloga usredotočit ćemo se na drugu varijantu.

Općenito govoreći, hendikep nije ništa drugo nego broj bodova koji se oduzimaju ili dodaju konačnom rezultatu za podmirenje oklade. Time treba uzeti u obzir razliku u potencijalu obje momčadi. Na primjer, predstavljamo utakmicu između Boston Celticsa i Utah Jazza.

Boston Celticsi: (+6,5) 2,080

Utah Jazz: (-6.5) 1.782

Ako Utah Jaaz pobijedi Boston Celticse rezultatom 100 prema 95, oklada koju stavite u tu momčad bit će izgubljena. Zašto? Pa, kao što smo spomenuli na početku, od rezultata utakmice (100) oduzimamo -6,5, što nam daje broj 93,5. To je manje od broja bodova koje su Boston Celticsi osvojili (95), zbog čega ćete izgubiti okladu. Hendikep je rizična oklada, ali profitabilna – jer je opterećen većim koeficijentima na kladionici.

  • Pobjeda/poraz

Oklade na dobitak/poraz najčešća su vrsta oklade u košarci i najlakši način za razumijevanje koeficijenata za klađenje. U ovoj vrsti oklade kladite se na tim za koji ste sigurni da će pobijediti. Tako su, na primjer, izgledi za utakmicu Boston Celticsa i Utah Jazza:

Boston Celtics: 3.44

Utah Jazz: 1.36

U ovom primjeru, Utah Jazz su favoriti (.36) i očekuje se pobjeda kod kuće protiv Celticsa (3.44). Ako uložite 10€ na Jazz, dobit ćete povrat od 13.64€ – uključujući uloženih 10€. Dobit će biti 3,64. Međutim, ako Celticsi pobijede, izgubit ćete okladu za 10€ i nećete ništa osvojiti.

Ako se kladite na Celticse, povrat će biti 34.40€ – što također uključuje vašu okladu od 10€. Dobit će, naravno, iznositi 24,40 €, pod pretpostavkom da Celticsi pobijede.

  • Iznad/ispod

Ovo je jedna od najpopularnijih oklada na košarkaške utakmice, pogotovo ako se kladite tijekom (uživo) utakmice. Ovdje se obično kladimo na broj bodova i hoće li biti veći ili niži od granice koju daje kladionica. Na primjer, kladionica će dati broj bodova kao 175,5 (daje se nakon decimalnog zareza tako da ne postoji mogućnost izvlačenja), a kladitelji će predvidjeti hoće li zbroj bodova obje momčadi premašiti tu granicu ili ne.

Osim klađenja na ukupan broj bodova u utakmici, oklada iznad/ispod primjenjuje se i na broj bodova u svakoj četvrtini i polovici. Međutim, u ovoj vrsti oklada treba obratiti pozornost na to je li prekovremeni rad uključen u iznos ili ne.

Vrste oklada koje možemo uložiti

O košarci

Ne samo prilikom klađenja, vrijedi priznati situaciju tima. Pravilna analiza prije utakmice osnova je za dobivanje oklade na ovu utakmicu. Kada je riječ o košu, na internetu postoji mnogo web stranica koje vam mogu pomoći da detaljno pogledate statistiku košarkaških utakmica i bolje upoznate najnovije događaje iz košarkaškog svijeta. Sa svakom vrstom potrebno je provesti detaljne analize kako bi vaša oklada bila uspješna. Samo na temelju oscilacija koeficijenata i provjere pozicije određene momčadi prije sljedeće utakmice, nemamo šanse zaraditi od sportskog klađenja. Praćenje situacije smanjit će rizik od neuspjeha i olakšati vam igranje online kladionice, ali to ne znači da će i dalje biti tako jednostavno. Ako želite ozbiljno shvatiti košarkaško klađenje, prije odabira oklade pogledajte što više utakmica, upotrijebite više izvora informacija i provjerite što više detalja o odabranom timu.

Ako se želite bolje kladiti na koš

Postoji nekoliko važnih čimbenika koje treba imati na umu prilikom klađenja na košarku. Svaka igra koša ogleda se u prosječnoj statistici određene momčadi, što igru čini čitljivijom. Zapamtite, međutim, da vas, kao i svaki sport, ponekad određena momčad može iznenaditi, pa pokušajte s pažnjom i bez emocija analizirati izglede pravnih kladionica. Također imajte na umu da predsezona NBA sezone nema nikakve veze s pravim potencijalom momčadi koja se priprema za sudjelovanje u najboljoj ligi na svijetu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti

Šibice koje su otišle u istoriju

Teško je izabrati par šibica koje treba zapamtiti. Ima ih puno i svako ima svoj set sastanaka, za koje...

Više ovakvih članaka