Karavan igre u Gornjem Milanovcu

U holu Doma kulture, danas u 10 sati, otvorena je izložba fotografija scena iz baletskih predstava ansambala različitih zemalja sveta, koji su prethodnih godina posećivali našu prestonicu kako bi nastupili na Beogradskom festivalu igre. Izložba je otvorena u okviru projekta „Karavan igre“ povodom koga je održana i konferencija za novinare. Kulturni centar Gornji Milanovac ovom prilikom ugostio je autorku projekta i direktorku Nacionalne fondacije za umetničku igru Aju Jung.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević izrazio je zadovoljstvo što se Gornji Milanovac našao na mapi ovog projekta među 15 drugih gradova u Srbiji.


„Mislim da sve uslove imamo ovde u Gornjem Milanovcu za jedan ovakav program. Zahvaljujem se Aji Jung što je došla da predstavi našoj deci, kako klasičan balet, tako i druge moderne igre“ – rekao je Kovačević u znak dobrodošlice.

Projekat „Karavan igre“ zaživeo je 2017. godine kada je 60 profesionalnih baletskih igrača obišlo 15 gradova Srbije, gde su učestvovala i deca koja odrastaju sa idejom da će jednog dana postati baletani i balerine i da će imati priliku da nastupaju na velikim scenama.


„Za njih je ovo bilo veoma važno, jer su dobili priliku da igraju. Obično ti naši mladi igrači, mladi umetnici, nemaju puno prilike da se susretnu sa publikom, a to je ono što je njihov cilj i cilj njihovog obrazovanja u kojem najvećim delom učestvuju njihovi roditelji i pedagozi. Za njih je veliki izazov da nastupaju na profesionalnim scenama.“ – rekla je Aja Jung.

Deca iz OŠ „Momčilo Nastasijević“ u Gornjem Milanovcu danas su imala priliku da prisustvuju prezentaciji časa klasičnog baleta, a za dečake, koji su ređe zainteresovani za balet, organizovana je prezentacija hip-hop plesa. Časove su održali pedagozi igre, Marija Janković Sehović, solistkinja baleta Narodnog pozorišta i Srđan Postin, b-boy, breakdancer.


Oni su se predstavili deci OŠ „Momčilo Nastasijević“, I i II razredu, i u sali škole, poštujući sve epidemiološke mere, imali praktičan čas.

U okviru projekta, osim izložbe, tokom novembra biće realizovane i projekcije filmova (16 – 17. novembar), kada će publika imati priliku da pogleda odabir filmova koji imaju za temu umetničku igru, kao i baletske predstave planirane za 22. novembar (Nacionalna fondacija za umetničku igru) i 28. novembar (Balet Narodnog pozorišta iz Beograda).

 

GM Press / KABINET PREDSEDNIKA OPŠTINE GORNjI MILANOVAC

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *