Koncert Ansambla “Narakord” 25. oktobra u velikoj sali Kulturnog centra

Ansambl „Narakord“ jedan od najstarijih ansambala starogradskog melosa u Srbiji u ponedeljak, 25. oktobra 2021. godine održaće koncert u velikoj sali Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu.
Početak koncerta je u 19 sati, a ulaz je slobodan. Preuzimanje besplatnih ulaznica u računovodstvu Kulturnog centra.„Velika kulturna baština našeg naroda zaslužuje da se neguje na dostojan način, ne krnjeći lepotu i raznolikosti večnih pesama. Brižljivo odabranim aranžanima, ansambl „Narakord“ se predstavlja čistoćom i briljantnošću glasova. On ujedinjuje starogradske i narodne pesme Srbije i drugih naših krajeva, snagom i jednostavnošću svojstveno autentičnom tradicionalnom stilu“ – govorio je Ɖorđe Kangrga, osnivač ansambla.
Ansambl „Narakord“ nosi zvanje jednog od najstarijih ansambala starogradskog melosa u Srbiji i sinonim je za kvalitetnu i lepu novu gradsku pesmu. Osnovao ga je beogradski pregalac pomenutih muzičkih pravaca i doktor stomatologije Đorđe Kangrga, davne 1975. godine.
U svom skoro četrdesetogodšnjem postojanju, ansambl „Narakord“ održao preko 400 solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu: „sve od Aljaske do Australije“, gostovao je u mnogim televizijskim i radio emisijama i na muzičkim festivalima. Samo u beogradskom Domu sindikata održao je četiri solistička koncerata, koje je snimila RTS.
„Narakord“ je snimio gotovo sve izvorne narodne pesme iz Srbije i preko 100 najpoznatijih starogradskih. Neke od njegovih legendarnih novih gradskih pesma su: „Pesme smo pevali stare“, „Hej Sombore“, „Fijakerist“. Zanimljivi su njegovi prepevi u novim aranžmanima poznatih italijanskih kancona, ruskih i ukrajinskih narodnih pesama, kao što su numere: „O sole mio“, „Dnjepr široki“, „Kaljinka“, ciganska numera „Amange romane“ iz filma “Cigani lete ka nebu“.
Polovinom, 1976. godine ansambl snima svoj debi album „Kaži mi, kaži“ za produkciju gramofonskih ploča Radio televizije Beograd (PGP RTB) a kasnije četiri albuma za Zagrebački „Jugoton“.
Na Večerima starogradske pesme u okviru festivala „Beogradsko proleće“, osvaja četiri nagrade, a pobedjuje 1983. godine sa pesmom Bore Đordjevića „Kad ispijem svoje piće“.
Kroz ansambl „Narakord“ prošao je ogroman broj muzičara i pevača. Stalnim podmladjivanjem članstva, u traganju za najsposobnijima, ansambl je iznedrio veliki broj danas poznatih eminentnih izvodjača.
Po smrti osnivača Đorđa Kangrge 2005. godine, vođenje ansambla preuzima dugogodišnji član, vokalni solista i gitarista Miroslav Mika Marković.
2006. godine „Narakord“ objavljuje album pod nazivom: „A život teče dalje“.
„Ranije se starogradska muzika pazila, a Skadarlija je bila kao kolevka za ansamble te vrste. Do nje se nije moglo doći tek tako. Da bi ansambl uopšte ušao u Skadarliju, morala je da se prođe audicija koju je vodio Ɖorđe Karaklajić, poznati kompozitor i urednik u Radio Beograda. Ako nisi bio dobar, nije bilo šanse da se provučeš. Čak su i dobri orkestri morali da idu na dodatno „peglanje“, da isprave nedostatke, da bi mogli da zasviraju u nekoj od skadarlijskih kafana.“, Đordje Kangrga.

KC GM/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *