Korona i nasilje u porodici

Vanredno stanje u Srbiji, uvedeno nakon proglašenja pandemije korona virusa nateralo je članove porodice da budu na okupu. Da provode vreme zajedno I suočavaju se sa problemima kojima tokom uobičajenog načina života I funkcionisanja možda I ne pridaju veliki značaj.

Posebnu pažnju u toku epidemiološke situacije zavređuje pitanje nasilja. Članovi porodica sa nesređenim odnosima bili su i u toku vanrednog stanja više izloženi riziku od potencijalnih nasilnih rešavanja konflikata.

Kako smo saznali u gornjomilanovačkom Centru za socijalni rad, u prvim mesecima nakon vanrednog stanja nije registrovan veći broj prijava u odnosu na predhodne godine.

-Od kada je uvedeno vanredno stanje očekivali smo povećan broj prijava, ali se dogodilo zatišje u toku tih meseci. Bilo je manje prijava, ne samo u Centru za socijalni rad, već na nivou grada. U prvom mesecu po ukidanju vanrednog stanja došlo je do porasta, ali se to opet vratilo na neku statistiku iz prethodne godine, čak je manje prijavljenih slučajeva nego u 2019.godini-rekla je Jelena Sarić, psiholog Centra za Socijalni rad u Gornjem Milanovcu.

FOTO/ Jelena Sarić, rukovodilac službe Centra za socijlalni rad

Ostaje pitanje da li je nedaća sa korona virusom koja je zadesila čitav svet osvestila ljude i navela ih da preispitaju sebe i svoje životne prioritete, pa samim tim uticala i na smanjenje nasilnog ponašanja, ili su žrtve pod dodatnim strahom i pritiskom obeshrabrene da potraže podršku i pomoć.

GM PRESS / Katarina Srećković

Tekst je objavljen u okviru projekta „Korona, oprez – da, panika –  ne“, koji je sufinansiran sredstvima Ministartsva kulture i informisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *