Košarka 3×3. Uvođenje pravila igre

Obavezno pročitati

Ako ste se ikada zapitali o čemu se točno radi u košarci 3×3 i koja su točna njezina pravila, onda ste došli na pravo mjesto. U ovom ćete članku saznati odgovore na sva pitanja koja vas muče.

Košarka 3×3 – što je to?

Košarka 3x3 - što je to?

To je varijacija klasične košarke, u kojoj se timovi od 3 osobe međusobno natječu (+ jedan rezervni igrač). Igra se na posebnoj podlozi na vanjskim terenima i sportskim dvoranama, ali u manje formalnim okolnostima od izvorne košarke. Pojavio se krajem 80-ih i od tada je sukcesivno standardiziran. Fiba je prvi put službeno formulirala njegova načela 2007. godine. Iste godine održana su i prva svjetska i europska prvenstva u organizaciji ove međunarodne košarkaške federacije. Kao olimpijska disciplina, 3×3 pojavit će se na OI sljedeće godine (2020.).

Počeci 3×3

Podrijetlo košarke 3×3 datira iz 2007. godine, kada je Međunarodna košarkaška federacija odlučila uvesti ovu verziju discipline u program Olimpijskih igara mladih u Singapuru 2010. godine.

Još jedan značajan korak u razvoju 3×3 bilo je prvo Svjetsko prvenstvo 3×3 u U18 kategoriji dječaka i djevojčica u riminiju u Italiji 2011. godine. Nakon turnira, Svjetski odbor FIBA-e dao je zeleno svjetlo za daljnje napore u stvaranju međunarodnog kalendara događaja, od 2012. godine koji sadrži FIBA 3×3 Svjetsko prvenstvo i FIBA 3×3 World Tour Masters – vodeću seriju FIBA 3×3 događaja. U lipnju 2012. pokrenuta je platforma 3x3planet.com koja je na jednom mjestu okupila globalnu zajednicu 3×3.

Tijek utakmice 3×3 igre

Vrijednost koša s igrališta vrijedi 1 bod, od linije za tri poena 2 boda. Na nekim turnirima slobodna bacanja su napravljena za prekršaje i vrijede 1 bod. Posjed lopte određuje se prije početka ili u neriješenim situacijama na različite načine, kao što su:

  • Određivanje igrača koji ima jedan udarac s linije slobodnih bacanja da učinkovito/neuspješno pogodi koš i tako dobije/ne dobije loptu za svoju momčad
  • “Rezanje” (kamen, škare, papir…)
  • Obrambeni tim prima loptu
  • Po dogovoru stranaka

Na početku, zaustavljajući igru, lopta se baca iz krajnje linije. Također je vrlo uobičajeno “provjeriti” = dodati loptu protivniku odmah iza linije za tri poena.

Igra traje 10 minuta zaustavljenog vremena (sat stoji u taktu osobnih bacanja i “mrtve lopte”) ili dok jedna od momčadi ne postigne 21 poen, ako se to dogodi prije kraja zakonskih 10 minuta. Ako na kraju regularnog vremena dođe do remija, postoji produžetak u kojem momčad koja prva pobijedi osvoji 2 boda.

Sama igra: nakon svakog preciznog bacanja lopta prelazi u posjed protivničke momčadi. Vodimo loptu ispod koša (dodavanje ili udaranje lopte) iza crte bacanja “za dvoje”. Obrambeni tim može pokušati primiti loptu, ali zabranjeno je pokušati presresti ispod koša u tzv. Nakon skoka momčadi koja igra obranu, presretanje ili blokiranje, barem jedan igrač momčadi mora biti s loptom iza luka. Nakon takozvane “situacije s mrtvom loptom”, momčad u posjedu lopte započinje utakmicu iza crte “za dvoje” ispred koša dodavanjem i davanjem (dodirivanja) lopte od strane obrambene momčadi. Zanimljivo je da u situaciji “skok lopte” (sporna situacija) lopta prelazi u posjed momčadi koja je igrala obranu.

Košarka 3x3 - što je to?

Pasivna igra je zabranjena. Ako na terenu / natjecanju imamo sat koji mjeri vrijeme radnje, imamo 12 sekundi za bacanje, ako sat nedostaje – sudac bi trebao odbrojavati posljednjih 5 sekundi (7 na umu, 5 naglas … nešto slično). Svaka momčad može napraviti bilo koji broj promjena tijekom utakmice, to se može učiniti samo kada lopta nije u igri, odnosno prije osobnog bacanja ili u situaciji “mrtve lopte”. Svaka momčad može uzeti jedan put od 30 sekundi tijekom utakmice.

Prekršaji/osobna bacanja: normalna košarkaška pravila primjenjuju se na same prekršaje, ali:

  • za svaki prekršaj na šutu za jedan poen dosuđen je jedan slobodan udarac.
  • prilikom bacanja za 2 poena – dva. Pojedinačni prekršaji se ne računaju (ne možete “pasti na prekršaje”), ali kao momčad moramo biti oprezni.

Počevši od 6. prekršaja momčadi, svaki sljedeći prekršaj rezultirat će slobodnim udarcima ili slobodnim bacanjima i posjedom lopte.

  • prekršaj momčadi – 1 slobodan udarac;
  • , 8. i 9. – 2 slobodna bacanja.

Svaki sljedeći prekršaj – 2 osobna bacanja i posjed. Tehnički napad – 1 slobodan udarac i posjed lopte, nesportski prekršaj – 2 slobodna bacanja i posjed lopte.

Maskirani treneri

Uloga trenera završava kada igrači uđu na plesni podij. Jer u 3×3 košarci tijekom igre, službeno treneri ne mogu ometati ono što se događa na terenu. Tada su igrači prepušteni sami sebi.

Rad trenera u 3×3 svodi se na odabir momčadi i pripremu igrača za utakmicu, za turnir. Osim toga, morate unaprijed planirati sudjelovanje na turnirima prije određenog prvenstvenog događaja, što nije uvijek laka stvar. Turniri se pojavljuju u sustavu ponekad nekoliko tjedana unaprijed. Ponekad momčadi preko noći dobiju pozivnicu za turnir. Tada čine sve da se najbolje pripreme za sraz s određenim protivnikom, razviju taktičke pretpostavke.

Treneri sjede na tribinama tijekom cijele utakmice. Ponekad se dogodi da samo diskretno daju upute, pokazujući neke znakove – možete reći da za to koriste znakovni jezik. Stoga je igračima teže nego u osnovnoj raznolikosti košarke. Tijekom utakmice na njih pada veća odgovornost.  To je povezano s mnogo većim emocijama, jer ne mogu izravno ometati situaciju koja se odvija ispod košare, ne mogu pomoći.

Plan obuke

Košarkaši 3×3 treniraju kraće, ali intenzivnije. To je zbog činjenice da su specifičnosti discipline i oblik natjecanja. Turniri se igraju tijekom jednog ili više dana. Obično se planiraju jedinice po satu, ali čak 2-3 puta tijekom dana. Ne trebaju im polusatni ili dvosatni treninzi, jer sama utakmica traje najviše nekoliko desetaka minuta, uz zagrijavanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti

Šibice koje su otišle u istoriju

Teško je izabrati par šibica koje treba zapamtiti. Ima ih puno i svako ima svoj set sastanaka, za koje...

Više ovakvih članaka