Kovačević: Opština će pomoći Muzeju da rezultati istraživanja budu sačuvani

Povodom završetka ovogodišnjih arheoloških istraživanja na prostoru gornjomilanovčke opštine koje u okviru svog redovnog plana obavlja Muzek Rudničko takovskog kraja, Dejan Kovačević predsednik opštine posetio je lokalitet Drenje-Kojovac na Rudniku.

FOTO/GM PRESS

Prilikom obilaska lokaliteta na Rudniku, Kovačević je razgovarao sa Aleksandrom Marušićem direktorom Muzeja i Anom Cicović višim kustosem o ovogodišnjim aktivnostima i podacima do kojih su tokom istraživanja na Rudniku došli. On je istakao da su saznanja do kojih zaposleni muzej dolaze veoma značajna za sve nas jer otkrivaju  ko je sve živeo na na lokalitetu  i od kada uopste datira civilizacija na Rudniku. Kovačević je dodao i da je opština Gornji Milanovac zainteresovana da se ovakva nalazišta konzerviraju i da budu dostupna svim posetiocima.

Foto/Dejan Kovačević, predsednik opštien Gornji Milanovac

-Kroz razgovor sa direktorom Muzeja došao sam do informacije da Ministarstvo ove godine sa milion i 100 hiljada dinara finansiralo ova arheološka istraživanja a dogovorili smo se i da Muzej uputi dopis opštini Gornji Milanovac sa katastarskim parcelama na kojima se nalaze objekti , obzirom da su naručili dubinsko snimanje po osnovu kojeg će doći do saznanja gde se sve nalaze građevine ispod zemlje. Opština Gornji Milanovac će učestvovati u otkupu parcela kako bi ovo ostalo trajno, da svi posetioci koji dolaze na Rudnik mogu da pogledaju ostatke davnih civilizacija – naveo je Kovačević.

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja kaže da je 2021. jedna od najuspešnijih u poslednjih 13 godina od kada se vrše istraživanja na Rudniku.

Foto/Aleksandar Marušić, direktor Muzeja

-Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi i resornom Ministarstvu što imaju sluha ali i podržavaju , pre svega finansijski ali i logistički čitav ovaj projekat. Pred nama je ova  impresivna građevina čiji se gabariti još uvek ne mogu naslutiti, a naš cilj je da saznamo otkud ovde toliki odvodni kanali, zbog čega je zid ove visine, da li je u pitanju podrumski prostor i još mnogo pitanja očekuje odgovore do kojih ćemo doći uz pomoć arheologa.  Ovde imamo dosta nalaza, pre svega keramike koja će ići na dalju obradu i dosta novčića koji su nastali u vreme kralja Dušana, pre 1345. godine i to će biti sjajan doprinos da se arheološka zbirka Muzeja proširi –istakao je Marušić.

Predsednik opštine i direktor Muzeja razgovarali su danas i o mogućnosti  osnivanja novog Muzeja na Rudniku ili izdvojenog dela muzeja rudničko-takovskog kraja, ali kako su rekli, dosta toga treba razmotriti pre realizacije, jer je planirano da  i u zgradi budućeg Vizitorskog centra  bude formiran deo muzeja rudarenja.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *