Kovačević: Stabilna politička situacija u Gornjem Milanovcu donosi investicije

Gostujući u emisiji „Reč po reč“ televizije GM Plus, Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, govorio je o značaju projekata koji su realizovani u prethodnom periodu, o onima koji tek treba da se realizuju, brojnim manifestacijama i događajima i njihovom doprinosu u promociji cele milanovačke opštine. Objasnio je zbog čega Gornji Milanovac i dalje važi za jak privredni i industrijski centar ovog dela Srbije, ali i šta za njega predstavlja javna pohvala koju je na njegov rad izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Osvrćući se na period od pre četiri godine Kovačević je rekao da je opštinska vlast, na čijem je čelu, uradila mnogo više od onoga što je tada bilo planirano.

„Ja sam zahvalan predsedniku, gospodinu Aleksandru Vučiću, Vladi Republike Srbije i Kancelariji za javna ulaganja što smo dobili ogromnu pomoć i ogromna sredstva iz republike da našu agendu proširimo, da sve ono što je bilo neophodno uraditi – uradimo u nekom prethodnom periodu i da imamo sa čim da izađemo pred građane, pred naredne lokalne izbore koji će se desiti 2020. godine“, rekao je Kovačević i dodao da je zadovoljan onim što je urađeno, ali da uvek može i više i bolje da se uradi.

Iako je tim, kako kaže, dao rezultate, ističe da će se ipak zahvaliti pojedincima koji nisu dali onoliko koliko se očekivalo, dok će oni koji su dali maksimum, i više od toga, moći da računaju na podršku stranke za neke naredne izbore.

Radove na rekonstrukciji Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu za koje je opredeljen iznos od 1,5 milijardi dinara vidi kao najvredniju investiciju u oblasti zdravstva u poslednjih nekoliko decenija i naglašava da je i lokalna samouprava odradila veliki deo posla.

„Na lokalnom nivou je bila izrada projektne dokumentacije, dobijanje građevinskih dozvola, priprema svih tih projekata za njihovu dalju realizaciju“, naglašava Kovačević i podseća da je kompletna priprema lokalnu samoupravu koštala preko 40 miliona dinara kako bi se iznos od 1,5 milijardi dinara, dobijen sa republičkog nivoa, mogao realizovati.

Rekonstrukcija Opšte bolnice planirana je da se izvede kroz tri faze, od kojih se završetak prve očekuje kroz nekoliko dana, a to, prema rečima Kovačevića, podrazumeva spoljašnje uređenje i energetsku efikasnost, kako bi već početkom sledeće godine moglo da se pređe na drugu, najznačajniju, fazu u kojoj bi se uradila sanacija svih unutrašnjih prostorija. Treća faza rekonstrukcije predstavlja nabavku nove opreme.

Govoreći dalje o ulaganjima u zdravstvo Kovačević je rekao da je po prvi put u Gornjem Milanovcu odeljenje službe Hitne pomoći izdvojeno u novi prostor površine preko 400 kvadratnih metara, uključujući kompletnu novu opremu. Podseća i na obnovu i otvaranje ambulanti u seoskim područjima, a najavljuje i nove kako bi se svim stanovnicima opštine pružila jednaka mogućnost za pravovremenom zdravstvenom zaštitom.

Rekordna ulaganja u obnovu saobraćajne infrastrukture u ovoj godini predstavljaju garanciju svim stanovnicima da je opština odlučna u nameri da se što je moguće više putnih pravaca rekonstruiše. Kao dobar primer predsednik opštine navodi ulicu Nikole Lunjevice čija će rekonstrukcija, prema njegovim rečima, koštati oko 100 miliona dinara. Ističe da će, pored novih kolovoza i trotoara, ova ulica dobiti kompletno novu kišnu i fekalnu kanalizaciju, novu vodovodnu mrežu, ali i novu rasvetu.

Kovačević je podsetio i da je u svakom selu urađen po jedan deo asfaltnih puteva, te da je to i više od onoga što je bilo planirano zahvaljujući novcu iz kredita koji je, kako kaže, direktno plasiran u izgradnju putne infrastrukture.

Ocenjuje da je auto-put Miloš Veliki najveći poduhvat u prethodnom periodu ali i strateški veoma značajna stvar za opštinu Gornji Milanovac, kako zbog promocije i približavanja turističke ponude brojnim turistima, tako i zbog razvoja privrede i dolaska novih investitora. U tom smislu podseća i na početak izgradnje pristupne saobraćajnice koji se očekuje u narednoj godini, dok će kompletna projektna dokumentacija, koju izrađuje CIP, biti završena do kraja ove godine.

Upitan da objasni zbog čega je Gornji Milanovac i pre izgradnje auto-puta Miloš Veliki predstavljao jak privredni i industrijski centar, Kovačević odgovara:

„Gornji Milanovac je na jako dobrom geografskom položaju da mogu i iz drugih gradova da dolaze na posao ovde. Ako uzmete da je Kragujevac na 40 minuta od Gornjeg Milanovca, da je Čačak na svega 15-20 minuta od Gornjeg Milanovca, Kraljevo isto na 40 minuta, mislim da Milanovac strateški ima jako dobar položaj, sa jedne strane za dovođenje nove radne snage, a sa druge strane Milanovac ima tradiciju u industrijskoj proizvodnji. Ne možete vi na svakom mestu ni postaviti fabriku. Iapk treba neko da ima ko zna da radi te poslove, ko je naučio da ide od 6 do 2 i od 2 do 10 na posao itd, mora neko da vam to pokaže. Tako da mislim da je Milanovac jako dobar primer.“

Kovačević je rekao i da oština Gornji Milanovac poseduje kompletno urađenu dokumentaciju za novu industrijsku zonu koja, pomerena u pravcu Takova, uz dobro urađene urbanističke planove, omogućava pogodno tlo za razvoj cele opštine ali i za širenje samog grada.

Tri najvažnija događaja koja su se u kratkom vremenskom periodu održala u okolini Gornjeg Milanovca učinila su da se ova opština dodatno pozicionira na turističkoj i istorijskoj mapi Srbije.

Trodnevni Sabor violinista Srbije u Pranjanima koji je ove godine održan po prvi put, prema rečima Kovačevića, nadmašio je sva očekivanja okupivši rekordnih 50.000 posetilaca iz Srbije i inostranstva. Osim toga, u Pranjanskom kraju obeležena je i godišnjica misije Halijard u kojoj je spaseno preko 500 američkih pilota, a čiji je značaj posebno istaknut posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok je u Takovu, na inicijativu Kovačevića, po prvi put održana promocija podoficira Vojske Srbije.

Investicioni plan od 10 milijardi evra – velika šansa za Gornji Milanovac

Osvrćući se na nedavno predstavljen investicioni plan od 10 milijardi evra koji je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić iznevši i javnu pohvalu na račun Dejana Kovačevića, predsednik opštine Gornji Milanovac je istakao da će ova opština poptuno spremno dočekati taj trenutak rekavši da već postoje spremni projekti, a da su neki od njih već predati.

„Pohvale naravno svima gode, ali kad vas pohvali predsednik države to nije samo pohvala za pređašnji rad, već i podstrek za dalje. To je mnogo veća obaveza da opravdate sve ono što se od vaš očekuje“, rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao i da je uveren da je građanima jako vidljivo sve ono što je u prethodne četiri godine urađeno i da je, kako kaže, uveren da su to osetili na kvalitetu svog života, ali da ima još dosta toga da se uradi.

„Nikada ne možete da budete potpuno zadovoljni. Ja sam, delimično, nekim stvarima zadovoljan, jer smo uradili i više nego što smo planirali, prevashodno u infrastrukturi, ali stalno morate težiti nečem višem, stalno morate imati neke nove ideje, stalno morate sebe usavršavati i tražiti to od svojih saradnika kako bi moglo više da se uradi. Dosta toga je urađeno, dosta toga nam ostaje da uradimo u nekom narodnom periodu“, rekao je Kovačević.

On je na kraju ocenio da je stabilna politička situacija u Gornjem Milanovcu jedan od glavnih razloga velikog broja investicija.

„Svi Milanovčani pamte kako je bilo nestabilno političko vreme u Srbiji, pa i u Gornjem Milanovcu. Kada ste imali na vlasti u republici jedne, u Milanovcu druge, kada ste imali nedovoljan broj odbornika jedne političke opcije pa se pribegavalo političkoj trgovini. Ja to nisam dozvolio ovde u Gornjem Milanovcu za ove četiri godine koliko sam predsednik opštine, iako je bilo pokušaja nekih turbulencija, jer jedino stabilna politička situacija može vam doneti prosperitet, može vam doneti mogućnost da napredujete„, zaključio je Kovačević.

Autor: Marko Aćimović

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *