Kraljica Draga – između slave i anateme

U Muzeju rudničko-takovskog kraja, u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, sinoć u 18 sati, otvorena je izložba „Naša sugrađanka kraljica Draga: Između slave i anateme“ autora Ane Ranković i Aleksandra Marušića.

Autori su imali za cilj da ovom izložbom bar delimično kompletiraju priču o životu kraljice Drage i otvore prostor za jedno novo viđenje i tumačenje istorijskih činjenica. Izložbu su pripremali nekoliko godina, a sve je počelo otkrivanjem Izvoda venčanog lista Drage Lunjevice, u kome je dokumentovano vreme i mesto njenog rođenja – Gornji Milanovac.

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko – takovskog kraja i jedan od autora izložbe

„To je bila inicijalna kapisla da mi krenemo u realizaciju ove prilično kompleksne izložbe. Koleginice Ana Ranković i Ana Stolić, zatim mladi kolega Dejan Vukelić i ja, potrudili smo se da u vremenu koje je iza nas, kroz jedan klasičan hronološki pristup prikažemo život, kako privatni, tako i onaj javni, Drage Lunjevice, jedno vreme Drage Mašin i konačno Drage Obrenović, srpske kraljice“ – objasnio je Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko – takovskog kraja i jedan od autora izložbe.

Kraljica Draga, krštena je u milanovačkoj crkvi Svete Trojice i potomak je Nikole Milićevića Lunjevice, čoveka koji je finansijski pomagao prvi i drugi srpski ustanak. Imala je zavidan nivo obrazovanja za ženu koja je živela u drugoj polovini 19. veka, pisala je, prevodila je, objavljivala je tekstove i prema rečima Aleksandra Marušića, imala je sve manire jedne dvorske dame. Stradala je na brutalan način 9. maja 1923. godine.

„Između ostalog na postavci će moći da se vidi i zavesa u koju su Aleksandar i Draga bili zamotani, kada su bačeni nakon svirepog ubistva, i ključ od odaja u kojima su se krili i proveli poslednje sate svog života. Naravno, tu je i dosta predmeta koji su vezani za njen život, darova koje su poklanjali, a postoji i jedan poseban segment izložbe koji predstavlja percepciju kinematorgrafije, pozorišne umetnosti, filma i novih vizuelnih umetnosti tokom 20. veka. Bukvalno samo par dana nakon majskog prevrata došlo je do prve ekranizacije tog nesrećnog slučaja“ – rekao je Marušić.

Veliki je broj institucija, od Narodnog muzeja u Beogradu, preko Istorijskog muzeja Srbije, Narodnog muzeja iz Čačka, Muzeja iz Kragujevca, Istorijskog arhiva iz Kragujevca, sve do galerije Matice srpske, ali i pojedinaca, koji su doprineli da ova izložba bude izuzetno opremljena, posudivši veliki broj eksponata. Aleksandar Marušić se u ime Muzeja rudničko-takovskog kraja na otvaranju izložbe zahvalio svim saradnicima i naročito sestrinstvu Manastira Vraćevšnice, koje je s blagoslovom vladike žičkog pozajmilo jastuke kraljice Drage.

Izložba će biti dostupna svim zainteresovanim posetiocima sve do 9. februara 2021.

 

GM Press / Milica Vukelić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *