Kruška leči prehladu, kašalj…

Kruška važi za veoma zdravo voće. Pripada porodici ruža i srodna je jabuci i dunji. Postoji nekoliko hiljada vrsta krušaka, a svaka je vrsta drugačijeg oblika, boje, veličine i ukusa. Iako je kruškama prava sezona od sredine augusta pa do kraja oktobra u današnje veme mogu se naći u trgovinama tokom cele godine. Plodovi krušaka su bogati mineralima: kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i brojnim mikroelementima. Ima dosta vitamina a posebno “ A“ i „C“ i većinu vitamina iz grupe „B“ i „D“. Zanimljivo je takođe da kruška sadrži više pektina od jabuke. Odličan je izvor dijetalnih vlakana koja povoljno deluju na probavni, a i na kardiovaskularni sistem.

Za žuč, artritis, giht i pritisak

Kruške manje od drugog voća izazivaju alergiju. Korisne su u lečenju upale sluzokože, kolitisa, hroničnih oboljenja žučne kese, artritisa i gihta. Takođe mogu biti korisne u smanjenju visokog krvnog pritiska. Zbog lekovitog delovanja antioksidanata glutationa, smanjuju i rizik i od pojave moždanog udara.Dobro reguliše nivo holesterola u krvi. Sadržaj antioksidanasa u kruškama pomaže u zaštiti od štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način jača imunološki sistem. Neki izvori navode da kruška sadrži mineral bor koji ima sposobnost da zadrži kalcijum i tako smanji rizik od pojave osteoporoze.

Slatko voće vrlo brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. Zbog velike količine kalcijuma koji sadrži, kruška je voće koje se najviše savetuje deci i mladima. U sebi sadrži i sorbitol koji je koristan za jačanje zuba.

Sok za dijabetičare

Zahvaljujući prirodnom voćnom šećeru fruktozi i levulozi, prikladan je i za dijabetičare. Zbog svog osvežavajućeg delovanja sok od kruške može olakšati gorušicu.

Kada kupujete krušku potražite čvrste, ali ne pretvrde, glatke plodove, koji su bez oštećenja, bez tamnih mekanih delova i znakova plesni. Boja kruške ne mora biti jednolična, već može sadržati crvenosmeđe delove ili smeđe tačke na kori koje su karakteristične za neke podvrste i često sadrže intenzivniju aromu.

Preporuke za gurmane

– Kruške se mogu jesti same, ali odlične su u kombinaciji sa jakim sirevima kao što su gorgonzola i parmezan. Takođe, izvrstan su dodatak jesenskim i zimskim salatama.

– Pre upotrebe najbolje je oprati voće pod mlazom vode. Ukoliko kruške jedete sirove, jedite ih sa korom jer je bogata dijetnim vlaknima.

– Ako imate nameru da ih kuvate, treba ih oljuštiti. Kruške nakon guljenja brzo menjaju boju pa im je potrebno površinu natrljati limunovim sokom ili ih staviti u limunom zakišeljenu vodu.

– Kuvane kruške odlično idu uz slana jela od divljači i patke i uz dinstana jela od teletine.

– Od kruške se sprema vrlo kvalitetna rakija, koriste se u kompotima i pekmezima, a mogu se pripremiti ukusni konzervisani voćni proizvodi.

Kruška u narodnim verovanjima

U srpskom narodnom predanju kruška je smatrana za „zlo drvo“ i drvo zlih demona. Prema verovanju ispod starih krušaka se skupljaju đavoli, demoni i veštice. Takođe se verovalo da na krušku pada ala koja satire grožđe po vinogradima kao i da se na njoj može naći i smrt. U nekim srpskim narodnim običajima na divljoj kruški se ostavlja žrtva za čumu, kada se ona magijski tera iz sela.

Međutim u nekim krajevima kruška ima i bolji ugled u narodu. Tako se u okolini Đevđelije narod na drugi dan Vaskrsa skupljao i sa sveštenikom išao do stare kruške koju je sveštenik pričešćivao. Ovaj čin predstavlja simboličnu žrtvu krušci.

U srpskom narodnom predanju kruška se takođe koristila za magijsko odstranjivanje bolesti. Takođe se kruška često prinosila kao dar dušama mrtvih. U nekim krajevima tokom praznika na krstove pokojnika njihovi rođaci stavljaju kruške. U srpskom jeziku postoji dosta topografskih naziva koji su izvedeni od reči kruška. Mnogi su nastali od jedne, konkretne kruške, a deo tih naziva ima poreklo od neke zle, „senovite“ kruške.

U srpskom jeziku postoji izreka „Kao da je pao sa kruške“ kojom se kazuje da je neko zbunjen, glup ili blesav. Ova izreka se vezuje za ljude koji su se peli na krušku pa su se našli u društvu veštica i demona i onda pali sa drveta.

Tags: ,

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *