Kulturni centar postao član „Europa Cinemas“ – mreže evropskih bioskopskih prikazivača

Posle višegodišnjih analiza bioskopskog repertoara, prosečne posete i sadržaja programa za decu i mlade, kao i drugih ispitivanja koje su sproveli Evropska komisija (Program Kreativna Evropa / MEDIA) i CNC (Francuska), Kulturni centar Gornji Milanovac postao je član mreže evropskih bioskopskih prikazivača „Europa Cinemas“.

Članstvo u mreži omogućuje Kulturnom centru operativnu i finansijsku podršku iz fondova Evropske Unije na uređenju bioskopskog repertoara i realizaciji projekata koji se odnose razvoj mlade bioskopske publike. Projekti se odnose na realizaciju filmskih radionica, debata, konferencija festivala i zahtevnijih audio-vizuelnih programa.

Mreža trenutno broji više od 1.230 bioskopskih prikazivača sa oko 3.120 ekrana u 43 zemlje (751 grad). Ovi bioskopi, osim u zemljama Evropske unije nalaze se i u zemljama istočne Evrope, Balkana, Rusije i Turske, a od nedavno i u zemljama van granica Starog kontinenta.

Snaga mreže evropskih prikazivača počiva na finansijskoj podršci prikazivača u zamenu za njihovo dugoročno ulaganje u bioskope. Članovi mreže zadržavaju nezavisnost u okviru programske politike koncipirane u dobrom delu na afirmaciji evropskog filma.

U okviru programa MEDIA, podrška se kreće od maksimalno 15.500 evra godišnje za bioskop sa jednim ekranom do 50.500 evra za bioskop sa 15 ili više ekrana. Podršku za programiranje čini 80 odsto podrške bioskopa, a 20 odsto rezervisano je za aktivnosti mlade publike.

Bonus različitosti takođe podstiče članove mreže da povećaju broj projekcija drugih nacionalnih kinematografija na svom repertoaru. Drugi bonus nagrađuje kinematografije za njihov trud u programiranju filmova “Europa Cinemas Label film”.

Zbog svega ovoga godišnji broj posetilaca bioskopskih dvorana kojima upravljaju članovi mreže je oko 82 miliona. Procena je da je skoro 60 odsto svih posetilaca evidentirano u bioskopima mreže, van matične države.

Zahvaljujući povezanosti bioskopskih prikazivača, mreža je danas mesto okupljanja evropskih i svetskih filmofila i mesto razmene ideja i inovacija prikazivača na svim poljima.

EUROPA CINEMAS” U BROJKAMA:

1232 Bioskopa, 3123 platna (ekrana), 751 grad, 43 države.

Konferencija za novinare povodom prijema KCGM u “Europa Cinemas” održaće se danas, 3. jula 2020. godine u Bašti Doma Kulture u 18 sati, nakon čega sledi promocija knjige „Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce“ Kristofera Voglera u izdanju Filmskog centra Srbije.

GM PRESS / KCGM

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *