Kupanje u šumskom vazduhu Jablanice

U selu Jablanica, u subotu 12. septembra obeležen je Svetski dan šumske medicine, čiji je zvaničan naziv International forest bathing day. Dogadjaj je realizovan u organizaciji Ane Hadžić, etnologa i nevladine organizacije “Mladi takovskog kraja”, uz pomoc Medikal spa asocijacije Srbije.

“Već drugu godinu za redom obeležavamo ovaj dan. I ovog puta selo Jablanica bilo je glavno mesto dešavanja. Sam događaj je krenuo iz Lunjevice gde su se učesnici okupili oko hrasta čija se starost procenjuje na više od 600 godina. Zatim je usledila šetnja obodom Treske sve do Bakrača” – rekla je Ana Hadžić.

U sklopu ovog događaja održano je više radionica koje pripadaju programu šumske medicine. Učesnici su sakupljali lekovito bilje, pečurke, voće i recitovali poeziju. Na Bakraču, zajedno su kuvali i ispijali čaj od biljaka koje su ubrali na ruti tog dana, a svečani ručak održan je kod Svetinje.

Na događaju je bilo više od 40 učesnika iz raznih krajeva naše zemlje: Beograda, Iriga, Ljiga i Čačka…

“Svake godine nas je sve više i to nas posebno raduje. Organizacija ovog događaja je naš nastavak rada na projektu “Milanovački etno velnes”, a veliku podršku dobijamo od dr Gorane Isailović i Zorane Bekrić” – objasnila je Ana Hadžić.

Inače, sinrin yoku (kupanje u šumskom vazduhu) je element tradicije zdravih životnih stilova Japana. Ljudi mogu da uživaju tokom boravka u šumi preko stimulacije svih pet čula: u mirisu šume, zelenoj boji biljaka, šumu vodopada i pevanju ptica, kao i konzumaciji šumskih plodova.

Peđa Filipović, osnivač Wellness akademije i ambasador wellnessa u Srbiji, ističe da prirodni wellness ili povratak prirodi nosimo iz naše tradicije i kulture, što znači naučiti pravilno disati, povezati se sa drvetom, jutrom i večeri, sa biljkama i životinjama, sa samim sobom i ljudima koje volite.

Hrana dostupna na ovom događaju bila je domaćeg porekla, organska.

Boravkom i šetnjom kroz šume našeg kraja priključili smo se svetskoj zajednici koja takođe obeležava ovaj dan. U pitanju su brojne destinacije: Singapur, Finska, Norveška, Portugal, SAD…

 

GM Press / Milica Vukelić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *