Ljubičasta svetla za male, hrabre borce

Danas se kače čarapice i pale ljubičasta svetla za sve prevremeno rođene bebe, čime se daje podrška malim herojima u inkubatoru kojima je potrebna posebna nega i pažnja. Svaka  beba rođena pre 37. nedelje trudnoće smatra se prevremeno rođenom a  u Srbiji ih se godišnje rodi više od  4000.

Mališani  PU “Sunce” u Objektu 2, sa svojim vaspitačima obeležili su Međunarodni Dan prevremeno rođene dece.

Neda Tomić, saradnik na unapređenju preventivno-zdravstvene zaštite dece

-Iako je zbog epidemiološke situacije smanjen broj dece jaslenog uzrasta u vrtiću, obeležili smo današnji dan prevremeno rođenih beba–rekla je Neda Tomić, saradnik na unapređenju preventivno-zdravstvene zaštite dece, dodajući – deca su donela svoje prve čarapice u vrtić, zato što su upravo prevremeno rođena deca sa najmanjom telesom masom i najmanja bića na svetu, pa smo te najmanje čarapice kačili njima, u znak podrške.-

Obeležavanje današnjeg datuma veoma je važno, jer ukazuje na sve probleme sa kojima se sreću porodice prevremeno rođenih beba, kojima je u borbi za napredak u kilaži važan svaki gram.

-Veoma je bitno, jer se jedna u deset beba rodi pre vremena, tako da je puno mama, dece i roditelja koji se bore sa prevremenim rađanjem deteta, kako bi ono stiglo svoje vršnjake. – rekla je Neda, dodajući, – ljubičasta boja simbol je boje inkubatora, kojom želimo da skrenemo pažnju javnosti da je toj deci potrebna dodatna medicinska nega i da zahtevaju posebne uslove tokom odgajanja. Zato smo danas svi obojeni u ljubičasto i vrtić će sijati ljubičasto.

 

U borbi za svaki udisaj i napredovanje, majčino mleko jedno je od najlekovitijih načina da mali borci brže napreduju, toplina dodira i zvuci majčinog srca posebno su delotvorni za zdravlje ovih beba, naravno, uz veliku podršku i ljubav čitave porodice.

Ove godine, po prvi put, ljubičasto će sijati milanovački Dom kulture, čime će se dati podrška svim prevremeno rođenim bebama, malim, hrabrim divovima.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Tekst je realizovan u okviru projekta „Za sutra“ koji je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *