Mali prirodnjaci pod šatorskim krovom

Crveni krst Gornji Milanovac održao je obuku pružanja prve pomoći i snalaženja u prirodi, predškolcima iz Objekta IV, PU „Sunce“. Obuku je vodio Aleksandar Simović, saradnik za programske aktivnosti Crvenog krsta, a prema njegovim rečima, čim se epidemiološka situacija popravi, ove vrste aktivnosti najmlađe očekuju napolju.

Boravak na otvorenom, igranje i snalaženje u prirodnom okruženju, najvažniji su za rast i razvoj, kada su najmlađi u pitanju. Na održanoj „lekciji“ iz prirode, predškolci su otkrili koliko je zabavno spavati u šatoru ili vreći za spavanje, a iz prve pomoći da previjanje.

Aleksandar Simović, saradnik za programske aktivnosti Crvenog krsta

-Mi imamo stalnu saradnju sa PU „Sunce“ gde sa predškolcima radimo obuke na temu snalaženja u prirodi i obuke pružanje prve pomoći. – rekao je Aleksandar Simović, saradnik za programske aktivnosti Crvenog krsta, dodajući – prošle godine imali smo predškolce- polaznike, najmlađu takmičarsku ekipu na Državnom prvenstvu iz oblasti snalaženja u prirodi i pružanja prve pomoći. Deca uglavnom pozitivno reaguju, a, mnogi od njih su danas prvi put ušli u šator ili u vreću za spavanja. Za roditelje smo doneli i jednu brošuru o Korona virusu. Planiramo da, čim se situacija sa virusom stabilizuje, odemo na Ždreban i organizujemo takmičenje sa volonterima i boljom opremom, što bi najmlađima bilo još interesantnije. –

Mališani PU „Sunce“ zabavljali su se ulazeći u šator i vreću za spavanje. Šatorska avantura ispostavila se kao veoma uzbudljiva, pa su ulazile čitave grupe malih prirodnjaka i budućih izviđača pod šatorski krov. Najuporniji, nisu želeli da ga napuste.

Iz prve pomoći predškolci su veoma brzo naučili da previju jedni drugima ruku zavojem ili trouglom maramom. Vežbali su da zavežu i odvežu čvor i da zategnu zavoj ili gazu. Saradnici iz Crvenog krsta planiraju više ovakvih obuka napolju i uz takmičarski deo pružanja prve pomoći i snalaženja u prirodi, čim se epidemiološka situacija popravi, kako bi najmlađi imali priliku da sev to vide i nauče u prirodnom okruženju.

Predškolci su se odlično snašli i zabavili tokom ovih lekcija i naučili su jedni drugima da pomognu, ukoliko padnu ili se povrede, ali, najbolje je da tokom igre paze i čuvaju jedni druge, kao dobri drugari.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *