Mališani proslavili Svetski dan zdrave hrane

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu ustanovila je 16. oktobar kao Svetski dan zdrave hrane još 1981. godine.  Cilj obeležavanja ovog datuma je informisanje najšire populacije o važnosti stvaranja zdravih prehrambenih navika, posebno kod dece i mladih. Tim povodom, u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ i Predškolskoj ustanovi „Sunce“, organizovani su edukativni časovi o pravilnoj ishrani.

„Trudimo se da deca usvoje zdrave navike u ishrani, kako u vrtiću, tako i kod kuće. Odnedavno je uvedena zabrana unošenja grickalica i slatkiša u ovu predškolsku ustanovu”, rekla je Neda Tomić, saradnica na unapređivanju preventivne zdravstvene zaštite i ishrane dece.

svetski dan zdrave hrane sunce
Foto: GM Press

Ove edukativne radionice prilagođene su uzrastu mališana, kako bi oni što lakše, kroz igru i razgovor, usvojili osnovna znanja o tome šta podrazumevamo pod zdravom hranom i u kojim situacijama treba posebno da obratimo pažnju na svoju ishranu.

“Zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost uslov su dobrog zdravlja, a navike koje steknemo u detinjstvu obično nas prate i u kasnijem dobu”, istakao je dr Slobodan Radojević, pedijatar Odeljenja za zaštitu dece i omladine u Domu Zdravlja Gornji Milanovac.

U osnovnoj školi “Sveti Sava” deca su pratila predavanje koje je održala dr Tatjana Milošević, pedijatar specijalističke pedijatrijske ordinacije “Doktorka Tanja”, nakon čega su mališani razmenjivali korpe sa sezonskim voćem.

Porast broja gojazne dece na republičkom nivou iz godine u godinu dovoljan je razlog da se kao društvo ozbiljnije pozabavimo ovom temom, s obzirom na to da je gojaznost uzrok i brojnih drugih zdravstvenih problema.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *