Mališani uskoro na svom omiljenom igralištu

Rekonstrukcija dečjeg igrališta iznad zgrade “Starog suda” pomognuta finansijskim sredstvima od strane Ministarstva  za demografiju i populacionu politiku, kao i iz budžeta lokalne samouprave je završena. Popularno mesto naših najmlađih sugrađana biće uskoro pušteno u funkciju, a prema rečima Dejana Kovačevića, predsednika opštine Gornji Milanovac, u toku sledeće godine izvršiće se rekonstrukcija igrališta u parku, kao i podizanje novih objekata za ovu namenu na teritoriji milanovačke opštine.

Dejan Kovačevic, predsednik opštine Gornji Milanovac / foto: GM Press

–  Aplicirali smo kod Ministarstva za demografiju i populacionu politiku za dva dečja igrališta čija je ukupna vrednost radova iznosila oko 14 miliona, odnosno sedam miliona po igralištu, ali kako su zbog pandemije i njima smanjeni budžeti, nismo uspeli da dobijemo sredstva za oba objekta, pa smo opredelili dodatna sredstva iz budžeta, kako bismo uradili bar jedno igralište, odnosno, sredstva iz Ministarstva plus sredstva iz lokalne samouprave, – rekao je za GM Press Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, dodajući – mi se, naravno, na tome nećemo zaustaviti, u obavezi smo da prilagodimo sva dečja igrališta novom zakonu, tako da svaka igračka i dečja figura koja se nalazi na dečjem igralištu mora imati sertifikat o bezbednosti i zdravlju dece koja borave na njima, a potrudićemo se da tokom sledeće godine rekonstruišemo igralište u parku, kao i da izgradimo nova na teritoriji milanovačke opštine.

foto: GM Press

Popularno igralište ”Kod Mićala” uskoro će se ispuniti dečjim glasovima i gužvom. U toku je postavka novog mobilijara namenjenog  zabavi i igri naših najmlađih sugrađana, koji će uživati u novoj igraonici – penjalici, lljuljašci sa dva sedišta, klackalicama, njihalicama, a u okviru modernih rekvizita nalazi se i inkluzivna sprava za osobe sa invaliditetom.

Ukupna vrednost radova na rekonstrukciji jednog igrališta iznosi oko sedam miliona dinara;od strane Ministarstva opredeljeno je 2.635.000 dinara, dok je nedostajućih 4.160.000,00 dinara izdvojeno iz opštinskog budžeta za 2020. godinu.

–  Predmerom i samim projektom predviđeno je da jedno igralište košta oko sedam miliona dinara, javna nabavka je sprovedena u skladu sa zakonom, ponuđaci su dali cenu, tako je tržišna cena realna- ističe Kovačević , navodeći da je najvažnije da igračke imaju sertifikate, zbog čega se i ušlo u projekat rekonstrukcije istih.

Unapređenjem infrastrukturnih uslova za rast i razvoj dece u opštini Gornji Milanovac kroz rekonstrukciju i opremanje dečijih igrališta u skladu sa važećim standardima,  postižu se dva cilja mera populacione politike: usklađivanje rada i roditeljstva i aktiviranje lokalne samouprave.

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *