Manifestacija „MUZEJI ZA 10“

Muzej rudničko-takovskog kraja i ove godine učestvuje u manifestaciji „Muzeji za 10“. Ova manifestacija predstavlja nacionalnu muzejsku inicijativu, najveću do sada na teritoriji Srbije i jedinstvenu u evropskom kulturnom prostoru, koju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija. Osmišljena je s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji, u cilju efikasnijeg rada i veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom.

Tokom sedam dana besplatnog programa obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja u gradovima širom Srbije, muzeji i srodne institucije kulture na brojnim lokacijama pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti baš tih dana, posetioci su u prilici da se uključe i u dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti. Manifestacija se održava pod pokroviteljstom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Program aktivnosti Muzeja rudničko-takovskog kraja:

9. novembar u 12 sati – Svečana sala Gimnazije „Takovski ustanak“, predavanje „Uvod u maketarstvo“, predavači Milan Kosić, Predrag Diković i Milun Ružić.
12. novembar u 18 sati – Galerija muzeja rudničko-takovskog kraja, otvaranje izložbe „Naša sugrađanka kraljica Draga – između slave i anateme“. Autori izložbene postavke su viši kustos istoričar umetnosti Ana Ranković i viši kustos istoričar Aleksandar Marušić.
13. novembar u 18 sati – Galerija doma kulture na Rudniku, otvaranje izložbe „Ratno vazduhoplovstvo u Drugom svetskom ratu kroz makete“. Autori izložbene postavke su Dušan Diković, Milan Kosić, Predrag Diković, Milun Ružić, Aleksandar Vranić, Mijodrag Urošević i Zoran Bošković.
14. novembar 11-19 sati – Galerija muzeja rudničko-takovskog kraja. U ambijentu izložbe „Naša sugrađanka kraljica Draga – između slave i anateme“ biće organizovana akcija za Aniku Manić. Akcija podrazumeva prodaju izdanja i suvenira Muzeja rudničko-takovskog kraja. Sav prihod ide za lečenje dvogodišnje Anike Manić, koja boluje od retke bolesti spinalne muskularne atrofije.
14. novembar u 17 sati – Galerija muzeja rudničko-takovskog kraja, projekcija etno filma „Klotilda“, autora višeg kustosa etnologa Milana Brajovića.

Počev od 9. pa zaključno sa 13. novembrom , Muzej rudničko-takovskog kraja biće otvoren za posetioce od 8 do 17 sati, a 14. novembra od 11 do 19 sati.
Ulaz je za sve posetioce besplatan.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *