Milanovački prosvetari ponovo na ulici, od opštine traže isplatu putnih troškova

Članovi Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac, održali su danas protest, zahtevajući od lokalne samouprave da im isplati putnih troškova.

Godinu i po dana predstavnici Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac i opštinsko rukovodstvo ne mogu da postignu dogovor oko isplate putnih troškova prosvetarima.

Članovi sindikata podsećaju kako Zakon propisuje da odgovarajuća obračunata isplata troškova puta u gotovom novcu sleduje svima, ukoliko poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz.

Do sada je podneto 20 tužbi zbog uskraćenih prava, pet je dobilo prvostepeni epilog i to u korist sindikalaca.

– Na jedan jedini dinar davaćemo osam dinara iz budžeta Gornjeg Milanovca. I onda su prosvetni radnici loši, ne misle o budućnosti Milanovca, to nije istina. Samo smo pokrenuli 20 tužbi, ali posle mirovnog zasedanja koje je dva meseca trajalo, poručujem, tužite svi – izjavio je predsednika Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac Vladimir Milisavljević.

Na protestu su učestvovali predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kao i još neka prosvetna udruženja iz drugih gradova.

– Na pregovorima sam rekao da se putni troškovi plaćaju u Čačku, Ivanjici, a šta je to u Milanovcu drugačije. Da li ovde važe zakni Republike Srbije, da li ovde važi poseban kolektivni ugovor, da li su ove škole vlasništvo Republike Srbije – upitao je predsednik Sindikata obrazovanja Čačak Vladimir Adžić.

Predsednica Unije sindikata prosvetanih radnika Srbije Jasna Janković, istakla je da su prosvetari poslednji bastion koji se neda.

Svima onima koji misle da u ovoj zemlji mogu da poprave nešto, a da ugrožavaju prosvetne radnike odgovorno tvrdim, prosvetni radnici su poslednji bastion koji se neće dati – istakla je Janković.

Ovo je drugi po redu protest prosvetara u Gornjem Milanovcu. Prethodni je održan početkom godine.

Izvor: MNA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *