Milanovačko pozorište sutra u Zvezdara teatru

Tragove o začecima pozorišnog života u Gornjem Milanovcu  nalazimo  u davnoj 1910. godini. Između dva rata pozorište nastupa kao diletantska grupa, od prilike do prilike bez stalnog imena i repertoara.  Od 2010. nastupa kao Milanovačko pozorište. Ove godine, po četvrti put, Milanovačko pozorište nastupiće u Zvezdara Teatru u Beogradu.

-Mi sa velikom paznjom pripremamo nastupe u Zvezdara Teatru, bez obzira sto sve predstave pokušavamo da igramo punom snagom i na najbolji način kaže Branko Knežević, reditelj i dodaje – na profesionalnoj sceni je veća odgovornost i zbog ljudi koji nas gledaju, glumaca, reditelja, dramaturga kao i same publike. Sa tri dosadašnja nastupa u Zvezdara Teatru, doneli smo najbolje utiske, ocene i zvanične kritike i očekujemo da će i tri jednočinke Čehova koje smo objedinili u jednu priču ostaviti tako dobar utisak – istakao je Knežević.

U poslednjih deset sezona ansambl Milanovačkog pozorišta je izveo trinaest premijera: Nesrećnu Kafinu, Kontejner sa pet zvezdica, Siroti mali hrčki, Parče noći, Porfirogeneza, Dobre vesti iz Bombaja, Gvozdenov grob, Kofa je bušna, Čehove Jednočinke, Ženidba, Dvokrilac, Tartif, Doktor Šuster, Tvrdica, Profesionalac, Gospođe Ministarke i Silvija. Sve predstave režirao je Branko Knežević koji je najavio gostovanje ansambla 19. decembra u Rusiji.

-U Rusiji takođe igramo Jednočinke a do tog gostovanja došlo je zahvaljujući saradnji sa Dragijem Ivićem, koji je dugo godina bio selektor i direktor Kulturnog Centra  u Požarevcu- rekao nam je Knežević i dodao – pitao nas je gde i kako planiramo da proslavimo stoto izvođenje ,,Jednočinki“ i  predložio je da to bude u Rusiji. Međutim, biće to 99 izvodjenje, dok će stoto ipak biti ovde među našom milanovačkom publikom.

Od 2010. do danas Milanovačko pozorište osvojilo je brojne nagrade i priznanja, nagrađivane su predstave, glumci, režija, debitanti i kostimi. Ipak, kaže Branko da je lako peti se i popeti ali nije jednostavno na vrhu i ostati. On očekuje da će repertoarom, svežim i mladim ljudima koji dolaze ali i onima koji se ansamblu pridružuju u poznijim godinama uspeti da naprave dobar izbor tako da će moći da rade više komada u toku jedne sezone.

Foto: GM Press

-Svaka naša sezona je sve uspešnija i jako vodimo računa jer to nije lako, jednostavno je popeti se i peti ka vrhu ali se čuvamo kraja, pokušavamo da osvežimo repertoar i da sa svežim i mladim ljudima koji dolaze ali i onima koji nam se pridružuju u poznijim godinama, napravimo dobar izbor tako da možemo da radimo više komada u toku jedne sezone –  istakao je Knežević.

-Mislimo da će ovaj repertoar da nas zadrži na dobrom mestu gde se sada nalazimo. Mi sada već možemo da razmisljamo o repertoaru sa komercijalnim efektom, oglasimo predstavu, prodajemo ulaznice i predstavimo se publici u gradu gde gostujemo – zaključio je Branko Knežević.

Milanovačko pozorište je 2007. godine pokrenulo „Školsku scenu“, svojevrsni festival pozorišnog stvaralaštva učenika sa područja opštine Gornji Milanovac, uzrasta od pet do devetnaest godina. Uži sastav ansambla broji oko dvadeset aktivnih glumaca.

Milanovačko pozorište je dobitnik najvišeg priznanja Opštine Gornji Milanovac Zlatne plakete Takovski ustanak za 2014. godinu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *