Ministarka Zorana Mihajlović posetila Pranjane

U toku je izgradnja piste na Galovića polju u Pranjanima, koja će se nalaziti u okviru memorijalnog kompleksa “Halijard misija”. Radove su danas obišli Zorana Mihajlović, Ministarka građevinarstva, saobraćaja I nfrastructure, Zoran Drobnjak, vršilac dužnosti direktora puteva Srbije, Džon Kapelo, predsednik fondacije Halijard I Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac. 

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

“Da, ovo jeste memorijalni centar i biće memorijalni kompleks, uređen na najbolji mogući način, ali ovde će biti I travnata pista koja će svakako služiti za sletanje i poletanje malih sportskih aviona. Zašto da ne? To je upravo način da imamo živi spomenik za sve što smo radili, ali i način da pokažemo kako možemo da radimo u budućnosti. Zato još jednom, hvala svima koji danas rade na ovom projektu. Budimo otvorena srca i sa osmehom, budimo ponosni na sve one koji su pomagali te davne 1944. godine, ali i na sve ljude koji se svakodnevno bore za svoju zemlju, jer zapravo svim onim što radimo danas mi se borimo za našu državu, za našu Srbiju” – rekla je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Predsednik opštine Gornji Milanovac istakao je da ovim projektom izgradnje Pranjani postaju značajno mesto na turističkoj mapi Srbije.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

“Posle završetka ovog projekta i ostalih projekata koje je pokrenula lokalna samouprava zajedno sa Vladom Republike Srbije, Pranjani će postati jedno značajno turističko odredište u Srbiji. Hvala svima na uloženom radu i trudu, ja sam iznenađen da smo za ovako kratko vreme od donošenja odluke da se gradi aerodromska pista sa celim postamentom ovde u Pranjanima stigli do realizacije projekta. To pokazuje da kada se ima želje, volje i snage, iznađu se i sredstva i ljudi koji će to na pravi način uraditi“ – rekao je Kovaćević.

Prisutnima se na poseti zahvalio i predsednik mesne zajednice Pranjani Radovin Veselinović rekavši da će memorijalni centar dati veliki pečat Pranjanima.

Džon Kapelo, predsednik fondacije Halijard, rekao je da duguje zahvalnost brojnim ljudima, ali pre svega zahvalio se minisarki Mihajlović i predsedniku Opštine Gornji Milanovac Dejanu Kovačeviću, a zatim i svim ostalim partnerima koji učestvuju u ovom projektu.

Džon Kapelo, predsednik fondacije Halijard

“Stvari su se dosta promenile na ovom polju od kada sam prvi put došao ovde 2007. godine. Tada sam upoznao Pavla i njegovu mamu, koja je pomagala američkim pilotima pre tačno 76 godina kada je prvi avion C47 sleteo na ovo polje sa ciljem da spase 225 američkih pilota, koji su evakuisani odavde u dva dana. Ovo za nas znači više od memorijalnog parka, ovo će biti živi spomenik, jer će nakon 76 godina ovde biti napravljen aerodrom i avioni će ponovo moći da lete. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez podrške predsednika Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja I infrastructure koji su nam izašli u susret i bili od velike pomoći.” – objasnio je Kapelo.

Kraj radova planiran je za 19. septembar, kada će se još jednom proslaviti srpsko-američko prijateljstvo i partnerstvo koje datira još od drugog svetskog rata kada je srpski narod pomogao američkim pilotima.

 

GM Press / Milica Vukelić

1 Komentar

  1. Nikola
    12 avgusta, 2020 - 1:52 am

    Ne pominju radove na pristupnoj saobracajnici GM – Takovo?
    A i sta ce nam, ionako cemo mi sa strane vikendom avionom kuci…

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *