„Mitrovdanski dan“ obeležen u Brezni

U okviru manifestacije “Mitrovdanski dan“, danas je u osnovnoj školi Ivo Andrić, isturenom odeljenju pranjanske škole u Brezni, otkrivena ploča sa imenima ktitora zahvaljujući kojima je škola dobila novi izgled.

mitrovdanski dan u brezni
Foto: GM Press

Renoviranje ove obrazovne ustanove počelo je u maju 2017. godine u okviru projekta “Obnova škole u Brezni”. Na samom početku snimljen je film autora Violete Petrović “Sačuvajmo školu u Brezni“, nakon čega je usledio donatorski skup, zahvaljujući kome je prikupljeno 5.000 evra. Uz pomoć lokalne samouprave, i firmi među kojima su  kompanije Metalac i Helios, kao i brojni pojedinci, već te godine zamenjeni su prozori na starom delu škole, završeno je krečenje i postavljanje fasade. Već sledeće godine, akcija je nastavljena kroz veliku pomoć Miloša Borovnjaka, rođenog u Brezni koji već godinama živi u Americi. U želji da pomogne meštanima Brezne da škola i dalje živi, prikupio je sredstva u iznosu od 6.000 dolara koja su upotrebljena za zamenu vrata i prozora na drugom delu škole. Od sopstvenih sredstava Borovnjak je finansirao postavljanje ograde oko školskog dvorišta.

mitrovdanski dan u brezni
Foto: GM Press

„Radovi na rekonstrukciji škole kao njihov završetak od velikog su značaja za meštane, ali i ovu školu u koju dugo nije ulagano“, rekao je danas Zoran Pantović, direktor OŠ “Ivo Andrić” i istakao – na ovaj način želimo da ulaganjem i  opremanjem škole pokažemo da nam je stalo do nje i ovog sela, da roditelji vide da ima nade za ovu ustanovu i da pošalju decu da uče ovde, da zajedno sačuvamo selo od izumiranja. Iako je đaka malo, njihovi rezultati su vredni divljenja, jer samo prošle godine ova deca donela su svojoj školi čak 6 medalja sa republičkih takmičenja, a na “Školskoj sceni” festivalu pozorišnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola sa područja opštine osvojili su prvo mesto i Grand prix za najbolju predstavu – naglasio je Pantović.

Škola u Brezni je počela sa radom 1842. godine, posle Brusničke, jedna je od najstarijih obrazovnih ustanova u Moravičkom okrugu. Prema rečima bivših đaka, 1968. godina brojila je 250 učenika, da bi danas ovu ustanovu pohađalo svega 20 đaka.

mitrovdanski dan u brezni
Foto: GM Press

„Opština Gornji Milanovac vodi računa o svim školama, ne samo u seoskom području i veoma nam je stalo da škole gde ima dece ostanu da žive“, rakao je danas Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac i dodao da lokalna samouprava ne može sama da se izbori.

„Veoma sam zahvalan nastavnom osoblju koje radi u ovoj školi, kao i direktoru Zoranu Pantoviću, koji daju sve od sebe i više od toga da ova škola radi. Njihova očekivanja su da će već sledeće godine imati novi talas dece koja će biti upisana ovde tako da ova škola ima perspektivu da u narednim godinama radi sve bolje. Čim počne građevinska sezona sledeće godine, u planu je da napravimo školsko igralište, jer deca treba da se okupljaju negde i posle škole. To neće biti igralište samo za vreme nastave, već ćemo ga osposobiti sa reflektorima da mogu i noću da igraju košarku, jer svako ko ostane na selu u opštini Gornji Milanovac znači. Osim ulaganja od 25 odsto u školstvo dosta ulažemo u infrastrukturu, ali kome gradimo puteve ako svi odu iz sela. Baš iz tog razloga sam zahvalan svim ljudima u selu koji imaju entuzijazam da ostanu u selu i žive od svog rada, a opština je tu da im na svaki način pomogne“, zaključio je Kovačević.

Obeležavanje Mitrovdanskog dana, škola u Brezni započela je pre osam godina, a današnji program upotpunili su učenici škole kroz recital i program posvećen  osamstotoj godišnjici samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Mirjana Milićević

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *