Mlade milanovačke strelkinje u juniorskoj reprezentaciji Srbije

Gornji Milanovac je oduvek bio rasadnik talenata barem kada je streljaštvo u pitanju, a SD „Dragan Jevtić Škepo“ mesto gde se sa tom nadarenom decom kvalitetno radilo i odakle su kasnije proizilazili vrlo kvalitetni strelci koji su nizali uspehe širom Evrope i sveta.

Trofeja i nagrada je zaista mnogo i svi oni su svedoci i potvrda predanog rada svih članova družine, počev od trenerskog tima, na čelu sa Dejanom Bajkićem, pa sve do samih strelaca.

Ipak, u danima iza nas stigla je nova potvrda tog kvaliteta, možda i najveća i najznačajnija do sada. Naime, čak dve od tri takmičarke koje će predstavljati Srbiju na juniorskom šampionatu Evrope krajem maja, u Osijeku, u Hrvatskoj, u disciplini vazdušna puška, su rođene Milanovčanke, jedna bivša, a jedna i dalje aktuelna članica SD „Dragan Jevtić Škepo“.

Prva od njih je Jovana Ljuboja, sada vrlo uspešna mlada strelkinja, članica Partizana, ali koja je ljubav prema streljaštvu spoznala i svoje prve uspehe ostvarila u svom rodnom gradu, Gornjem Milanovcu:

“Iskreno, ja sam se na neki način nadala pozivu u nacionalni tim. Pre svega zato što sam iza sebe imala jako uspešnu sezonu i dosta dobrih nastupa na mnogobrojnim takmičenjima. Na sva tri kola Kupa Srbije sam osvojila tri juniorske i dve seniorske medalje. Želja mi se ostvarila i na pripremama u Smederevu sam zvanično saznala da sam član reprezentacije. Bila sam baš uzbuđena i srećna i bilo mi je vrlo drago što sam uspela u svojoj nameri, jer sam dala sve od sebe i trudila se koliko god sam mogla”.

Druga je mlada i izuzetno talentovana Emilija Ponjavić koja je ostvarila niz vrlo kvalitetnih rezultata poslednjih meseci i sa šireg spiska prekomandovana, potpuno zasluženo, u tročlanu ekipu koja će predstvaljati našu zemlju na predstojećem Evropskom prvenstvu.

“Nakon niza jako uspešnih rezultata i takmičenja uspela sam prvo da upadnem na širi spisak reprezentacije gde je bilo nas 6 juniorki. Potom je usledilo još par nadmetanja, na kojima sam ostvarila još bolje rezultate i uspela sam da uđem u najuži krug odnosno u reprezentativni tim od tri člana koji će učestvovati na evropskom prvenstvu”.

Ako se za Jovanin poziv u reprezentativnu selekciju realno očekivalo, za Emilijin su se svi u klubu potajno nadali, a ona sama bila je blago reći zatečena kada je primila poziv od selektora Dragana Donevića:

“Jako sam se čudno osećala. Mislim nije da nisam očekivala poziv, a svakako mnogo sam to želela, ali dok god mi selector to nije zvanično saopštio bilo je samo nadanje. Onda je samo jedan dan u prolazu rekao: “Hej Emilija, ti ćeš pucati na evropskom prvenstvu za tim Srbije.” Ja sam u trenutku bila zatečena, iznenađena, ali i oduševljena. Tek nakon nekoliko sati sam postala svesna šta sam ostvarila i šta će se desiti i gde ću ići. Par dana su mi odzvanjale u glavi selektoreve reči i tek kad su se strasti ohladile, ja sam zapravo shvatila šta se tu dešava”.

Obe mlade dame su složne oko jedne činjenice, a to je da će im ovaj poziv značiti kao ozbiljan motiv za nastavak karijere.

Po Jovaninim rečima se može jasno zaključiti da će ovo biti odlična injekcija adrenalina za nastavak ređanja uspeha, kako njenih ličnih, tako i čitave streljačke reprezentacije Srbije:

“Pa nekako ja sam ranije uvek razmišljala kako bi bilo to ako bi jednog dana bila pozvana u reprezentaciju. Kada sam pozvana prvi put, automatski i želje su porasle. Razmišljala sam kako bi bilo divno ako bi uspela da se izborim za učešće u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo. Evo sada se i to ostvarilo. I tako taj vetar u leđa postaje sve jači i prosto me gura da idem gore, da napredujem. Vremenom će verovatno i želje biti još ozbiljnije, neko svetsko prvenstvo ili možda olimpijske igre, pa neka medalja tamo…. Ne mogu da kažem da nisam prezadovoljna trenutnim stanjem, ali sad su automatski apetiti porasli i ovako motivisana ću samo još jače trenirati i pokušati da ostvarim neku od tih svojih želja”.

Generalno gledano ni Emilija nema mnogo drugačije razmišljanje. Motiv koji će je potstaći na još uporniji i predaniji rad i napad na trofeje jeste glavni detalj:

“Ja sam se sabrala posle dan ili dva i počela da se trudim još više na treninzima, da dajem maksimum od sebe. Pokušavam da ispravim i one najsitnije detalje, greške, da sve dovedem do savršenstva, pa ako se ukaže šansa, zašto da ne, možda i osvojimo neku medalju”.

A što se tiče odnosa i veze dveju mladih strelkinja, rođenih 2003.godine, to je tek priča za sebe. Poznaju se i druže još iz školskih dana, sedele su zajedno klupi i zajedno i krenule da treniraju streljaštvo.

“Ema i ja se znamo malte ne ceo život. Čak smo sedele zajedno u klupi u osnovnoj školi. Na streljaštvo smo takođe krenule zajedno i započele sa treniranjem. Svuda smo na takmičenja išle zajedno, putovale i kada smo saznale da ćemo sada zajedno ići i u reprezentaciju, da ćemo na evropskom prvenstvu zapravo činiti ekipu , obe smo bile presrećne. Prosto ceo život smo drugarice i ovo je samo jedan korak napred u tom našem druženju”.

Prve uspehe i medalje su osvojile na takmičenjima na kojima su zajedno učestvovale, a u paru sa još jednom drugaricom bile su šampionke države. Takođe obe su za svoj napredak i uspehe ponajviše zahvalne svom treneru Dejanu Bajkiću.

“Nas dve se znamo baš, baš dugo. Od školskih dana smo postale gotovo nerazdvojne, trenirale smo zajedno i počele da idemo na takmičenja. Bukvalno sve uspehe i neuspehe smo preživljavale zajedno. Prvu veliku medalju na državnom prvensrtvu smo osvojile zajedno sa još jednom našom drugaricom iz kluba. I kada se dogodio ovaj poziv bila sam neizmerno srećna što ćemo posle svih tih zajedničkih nastupa sada nastupiti kao reprezentativke Srbije na evropskom prvenstvu u zajedničkom timu”.

Do učesšća u kvalifikacijama na Evropskom šampionatu, ostalo je nešto više od dva meseca. Dve mlade strelkinje do tada čeka još nekoliko ozbiljnih takmičenja koja će im pre svega poslužiti kao prilika za podizanje forme i usavršavanje još nekih sitnica koje mogu doprineti što boljem rezultatu. Mi se nadamo da će zajedno sa svojim trening timovima potpuno spremne dočekati put u Hrvatsku i da će se krajem maja njima dvema ponositi čitav Gornji Milanovac i naravno Srbija!

GM Press / Ognjen Vranić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *