Najjeftinije grejanje na drva

Grejna sezona je počela, u domovima korisnika daljinskog grejanja radijatori su topli od polovine oktobra, dok korisnici grejanja na drva uveliko obavljaju poslove struganja, cepanja i skladištenja drva. Ovih dana, usluge cepača drva su najtraženije.

Ove grejne sezone, najjeftinije će biti grejanje na drva, a najskuplje etažno grejanje na struju, gas i lož ulje.

Za kubni metar drva potrebno je izdvojiti oko 40 evra, a tokom grejne sezone jedno domaćinstvo u proseku potroši od 10 do 20 metara drva. Najzastupljenije vrste drveta koje se koriste za ogrev su: bukva, grab, hrast i bagrem. Ove vrste drveta imaju veliku kaloričnu vrednost, prilikom sagorevanja proizvode značajnu količinu žara, a toplota koju oslobađaju je ujednačena i dugotrajna.

Nižu cenu grejanja platiće zatim potrošači koji se greju na prirodni gas, ugalj, TA peć, ukoliko je uključena samo tokom jeftinije noćne tarife, zatim na pelet, skuplju vrstu drveta i struju sa dogorevanjem TA peći od dva sata dnevno.

Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone treba izdvojiti 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost njegovog korišćenja i udobnost koju pruža. Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj, od 48.000 do 52.000 dinara.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 50.000 dinara, ukoliko se koristi jeftinija noćna električna tarifa.

Potrošačima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko 59.000 dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Dopunjavanje TA peći uz korišćenje skuplje električne energije samo dva sata dnevno, uvećava troškove za 44 odsto, tako da oni iznose oko 72.000 dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Najveće troškove imaće potrošači koji koriste struju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, oni moraju izdvojiti 133.000 dinara za električnu energiju, 122.000 dinara za propan butan gas, odnosno 85.000 dinara za lož ulje.

U odnosu na prethodnu godinu niže su jedinične cene lož ulja za 29 odsto i propan butan gasa za četiri odsto.

Kada su u pitanju Milanovčani, izbor načina na koji se greju tokom zime je različit:

-Grejem se na daljinsko grejanje, u pitanju je vojna zgrada u centru grada. Zadovoljna sam uslugom, jer sam sve sam starija, ko bi mi donosio drva, ovako je mnogo je lakše

-Uvek se grejem na drva. Najjetinije je, more, prema novčaniku, znam da je od 35 do 50 evra po kubnom metru.

-Živim u stambenoj zgradi i koristimcentralno grejanje, za sada je dobro. Za prelazni period imam električnu peć.

-Grejem se na daljinsko grejanje, za sada lepo greju, nadam se da će biti tako i tokom zime. Imam garsonjeru koja se brzo zagreje.-

-Grejemo se na drva, platili smo 5000 kubni metar, plus 200 dinara za struganje, deda i ja cepamo. Čini nam se da malo uštedimo, jer kada je napolju toplije, ne moramo da ložimo. Koristili smo gas, ali su deca otišla pa smo prešli na drva.-

Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte svoj stambeni prostor i promenite prozore, a ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji i koji će smanjiti potrošnju, ali i zagadjenje vaduha.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *