Najviše je neiskorišćenih vaučera za Grčku, za povraćaj novca čeka se „last minut“

Rok za vraćanje novca nesuđenim putnicima koji zbog pandemije nisu otišli na odmor, kao i za korišćenje zamenskih putovanja, produžen je odlukom Vlade a na zadovoljstvo turističkih radnika. Umesto do kraja ove godine, zamenska putovanja mogu da se iskoriste do kraja 2022. One koji insistiraju da im se vrati novac, agencija mora da isplati do februara 2023. godine.

Ko je uplatio „frst minut“ početkom 2020. godine, a nije iskoristio zamenske vaučere, i dalje će čekati svoj „last minut“ za povraćaj novca. Dotle mora da ostane u kontaktu sa svojom agencijom, jer korona je napravila haos u turizmu ali i otkrila svu složenost turističkog posla. Popuštanje mera i putovanja bila su ograničena i u ovoj godini.

Zarade u turizmu nisu bile dovoljne da nadomeste isplatu duga, a u međuvremenu višestruko su poskupele bankarske garancije i osiguranja za agencije i putnike.

„Dakle imamo još polovinu tih zamenskih putovanja koja nisu iskorišćena i najveći broj njih se nalazi u Grčkoj. Kada je reč o Turskoj i Egiptu, tu smo najveći broj putovanja realizovali, ali postoje zemlje u koje još ne možemo da uđemo – to su Španija i Italija“, rekao je direktor Jute Aleksandar Seničić.

Što se tiče Srbije, tu je, kako kaže, značajan broj nerealizovanih turističkih putovanja u domenu đačkog i omladinskog turizma.

„Čak 80 odsto onoga što je ugovoreno pre početka pandemije nije realizovano, s obzirom da nismo imali saglasnost Ministarstva prosvete da se ovaj vid turizma realizuje proteklih godinu i po dana“, objašnjava Seničić.

Agencije spremile stimulacije za putnike

Samo jedna od agencija uplatila je milion i 800 hiljada evra inostranim hotelima, od kojih je tek u avgustu potpuno realizovan jedan deo u Grčkoj, dok je uplaćeni novac u Španiji, Italiji i Francuskoj potrošen od strane tamošnjih hotela – uz nemogućnost putovanja zbog pandemije.

To nije moglo da nadoknadi gubitak, ali je prihvatana i mogućnost da putnik ustupi nerealizovani aranžman trećem licu koga ovlasti, koji je umesto njega čekao priliku za putovanje.

Bliži se i Nova godina i prve ponude za 2022. godinu. Hoteli imaju računicu da daju popust za takozvani „frst minut“, jer dobijaju novac odmah i pune zalihe, npr. hrane. Tako je bilo do sada.

Poskupljenje hrane i energenata sledeći je izazov i za agencije, ali i putnike koji moraju da računaju da će to biti dodatni izazov koji nam je priredio kovid.

RTS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *