Nastavljena obnova Crkve Svete Trojice u Majdanu

Radovi koji se trenutno izvode imaju za cilj, pre svega, sanaciju vlage koja se pojavila na zidovima crkve. Pripremne poslove za dalju realizaciju obnove hrama izvodi Javno preduzeće za izgradnju Gornji Milanovac, a ukupna vrednost planiranih radova procenjena je na oko 8 750 000 dinara.

foto: GM Press
foto: GM Press

-Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa Žičkog, Gospodina Justina i dobrom voljom priložnika i donatora, kao i meštana sela Majdana, Gornjeg Milanovca i okoline, danas smo nastavili radove na velikoj obnovi Crkve Svete Trojice u Majdanu – rekao je Dušan Lazić, član Crkvenog odbora Crkvene opštine Majdan i dodao – Trenutno se vrši široki iskop, kao priprema za izradu drenaže, kišne kanalizacije, gromobrana i platoa koji će ulepšati naš hram, gde će se održavati i litije.

Meštani su se okupili kako bi pomogli i podržali obnovu crkve u kojoj su se krstili, venčavali ,po prvi put izgovarali molitve i pristupali Tajni svetog Pričešća. Kažu da su ovakva okupljanja i lep način da se prisete moba, kao dela tradicije srpskog naroda, posebno kad se udruženim naporima obavljaju aktivnosti za dobrobit cele zajednice. Andrija Petrović, jedan od najstarijih žitelja Majdana, zadivio je svojom vedrinom i voljom da lično doprinese ovoj akciji.

Andrija Petrović, meštanin Majdana

-Došao sam da pomognem, u svojih 87 godina, da dam od sebe bar onoliko koliko život može da mi pruži. Mogu da radim i hvala Bogu što me još drži na zemlji – priča Andrija, dodajući – Moj otac je bio pravoslavac, bila je puna kuća dece, moja braća i ja smo se ovde krstili i pričešćivali i ponosim se našom crkvom.

Podsetimo, pravoslavna bogomolja u Majdanu,sagrađena je davne 1891.godine od kamena nadgrobnih spomenika na mestu gde se nekada nalazila drvena crkva.

 

GM Press / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *