Obeležen Dan rudara na Rudniku

Dan rudara obeležen je danas i na Rudniku. Proslava i svečano uručenje nagrada održani su u sali Samačkog hotela.

Zaposlenima u Rudniku i flotaciji „Rudnik“ dodeljene su jubilarne nagrade za 10,20,30 i 40 godina rada, a četvoro najboljih radnika nagrađeno je vaučerima u iznosu od 120 000 dinara.Desetogodišnjicu rada u rudniku je ove godine proslavilo čak 38 rudara. Priznanja je uručio generalni direktor preduzeća Aca Ilić.

-Poslednjih šest meseci su najuspešniji u istoriji „Rudnika“.Prethodna godina je bila izuzetno teška. U prvoj polovini godine smo imali strašne probleme, najviše zbog pada cena metala,velika su bila ulaganja u sredstva zaštite od epidemije,imali smo poteškoće sa transportom, sa nabavkom sirovina. Nismo,na sreću, imali puno obolelih od korona virusa, ali je bilo dosta rizičnih kontakata, što je dovelo do izostanka radne snage.Plan preduzeća je ipak skoro stopostotno ostvaren uprkos problemima, čemu je doprinelo poboljšenje epidemijske situacije, kao i porast cena metala-rekao je Aca Ilić, generalni direktor Rudnika i flotacije „Rudnik“.

Aca Ilić, generalni direktor Rudnika i flotacije „Rudnik“

Nagrade za najbolje rudare pripale su Dejanu Blažiću , Milovanu Dragoviću i Nebojši Đukiću. U cilju unapređenja rodne ravnopravnosti,ove godine je po prvi put uručena nagrada za najbolju radnicu „Dr Bosiljka Bosa Jovanović“ koju je osvojila Nevena Nenadović. Priznanje nosi ime doktorke opšte medicine koja je svoj radni vek provela na Rudniku i, po svojoj predanosti lekarskom pozivu i posvećenosti pacijentima, ostala upamćena kao omiljena među kolegama i meštanima.

-Puno mi znači ova nagrada. Jako je važno što su žene prepoznate kao ravnopravne sa muškarcima u firmi.Ovde radim devet godina i za to vreme sam stekla obrazovanje kroz razne obuke i seminare na koje me je firma konstantno slala,jer se u našem preduzeću edukacija smatra zlatnim ključem uspeha i naš moto je „znanjem u budućnost“-kaže nagrađena Nevena Nenadović, strukovna analitičarka zaštite životnr sredine.

Aca Ilić, generalni direktor Rudnika i flotacije „Rudnik“ i Nevena Nenadović,strukovna analitičarka zaštite životnr sredine

Nakon svečanog ručka, organizovana je poseta Domu kulture „Vojislav Ilić“, gde je postavljena izložba fotografija „Rudarke“, autorke Marije Đoković. Fotografije su nastale u rudniku na planini Rudnik, u Boru, Senjskom rudniku i Resavici.

-Na fotografijama možemo videti da žene silaze u jamu, da se bave raznim poslovima, ne najtežim,ali među njima su geološkinje, nadzornice, inženjerke.Prvi put će javnosti biti predočeno koliko žene učestvuju u rudarskom poslu-naveo je Momčilo Paunović, domaćin Doma Kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku.

Momčilo Paunović, domaćin Doma Kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku

U poseti Domu kulture govorilo se i o knjizi „Danica“,promovisanoj 2018.godine, koju je napisala Vesna Mihailović, zaposlena u Rudniku i flotaciji „Rudnik“. Autorka je istakla da je roman objavljen zahvaljujući podršci kolega iz preduzeća, a govori o životnoj borbi žene, koja je, kao i posao u rudniku, nepredvidiva i teška.

-Priča datira 150 godina unazad i prati jednu porodicu i jednu ženu unutar te porodice, njen san o sreći, pomirenju i najviše o patnji.Ovo je i knjiga o strahu, koji je najveći ljudski predator i pomućenim vidicima koje on donosi.Ako pročitate roman, sigurno ćete u njemu pronaći svoju majku, sestru, prijateljicu-rekla je Vesna Mihailović,autorka romana „Danica“.

Vesna Mihailović,autorka romana „Danica“

Rudnik i flotacija „Rudnik boji 465 zaposlenih, među kojima 52 žene.Prosečna plata u neto iznosu je oko 66 000 dinara,a prema rečima direktora Ace Ilića, pregovara se i o povišici.Na jedinici proizvodnje trenutno je zaposleno 166 radnika, od planiranih 172. Konkurs za poziciju rudara i pomoćnika rudara neprekidno je otvoren.

GM PRESS/Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *