Obeležen Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja

Danas je i u Gornjem Milanovcu obeležena 22.godišnjica od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju.

U toku bombardovanja sa područja gornjomilanovačke opštine živote je izgubilo pet lica.

Nakon parastosa koji je služen za duše nastradalih,na Spomenik braniocima srpske slobode na prostoru spomen parka „Brdo mira“, vence su ispred Opštine Gornji Milanovac položili zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić i predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić, ispred Vojske Republike Srbije komandant garnizonog mesta,potpukovnik Nenad Dražinac i predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca opštine Gornji Milanovac.

-Bili smo suočeni sa najvećom vojnom silom, sa najvećom agresijom na našu državu. Dvadeset dve hiljade  tona bombi i raketa razrušilo je dvadeset pet hiljada objekata škola, bolnica. O strahotama ovog zločina svedoči činjenica da je poginulo 3 500 ljudi, među kojima je sedamdeset devetoro dece-rekla je Jadranka Dostanić.

Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac

Dostanić je naglasila da je obeležavanje ovakvih datuma dug nastradalim vojnicima koji su životima platili slobodu i mir naše otadžbine. Predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac, Lazar Nikolić, naglasio je da će srpski narod današnji dan uvek pominjati po nezapamćenom zločinu, ali da i počinioci treba da ga se sećaju kao  greške koja se ne sme ponoviti u budućnosti.

-Izvršen je zločin koji nije bio odobren u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sa ciljem oduzimanja Kosova i Metohije. Izgubljeno je više hiljada života.Srbija ne sme i nikada neće zaboraviti ovaj datum-kaže Nikolić.

Lazar Nikolić, predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac

Nato bombardovanje SR Jugoslavije trajalo je 78 dana, a okončano je potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9.juna 1999.godine.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *