Obeležena 77- godišnjica operacije Halijard u Pranjanima

 

Danas je uz prisustvo predstavnika Vlade Republike Srbije, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, Entoni Godfrija,  predstavnika lokalnih samouprava, kao i brojnih gostiju i prijatelja, na Galovića polju u Pranjanima  obeležena je 77-godišnjica operacije Halijard.  Poznatija kao “Operacija vazdušni most”, ovo je bila najveća akcija spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu, izvedena u Srbiji.

Džon Kapelo, penzionisani potpukovnik američke avijacije i predsednik Fondacije misija Halijard koji je otvorio ceremoniju, pozdravišvši prisutne rekao je da ove godine odajemo počast herojima koji su izvršili ovu misiju, srpskom narodu koji je podneo lični rizik, kako bi zaštitio strane vazduhoplovce koji su se našli iza neprijateljskih linija daleko od kuće. On je naglasio da ćemo uvek poštovati prošlost i graditi zajedničku budućnost.

Džon Kapelo, penzionisani potpukovnik američke avijacije i predsednikFondacije misija Halijard  Foto/GM PRESS

Ambasador SAD-a Entoni Godfri naglasio je da, pored toga što jek ovo bila bila najveća akcija spasavanja oborenih pilota u istoriji, bila je i nemoguća misija, koja je bez opreme za noćno izviđenje, sidgnalizacije i navigacije  izvedena  uz pomoć srpskih porodica iz Šumadije, jer neuspeh nije dolazio u obzir. Samo zajedničkim radom i saradnjom  napredujemo i gradimo zajedničku budućnost, istakao je Godrfi.

Entoni Godfri, ambasador SAD  Foto/GM PRESS

Ceremoniji je prisustvovao i američki komandant za specijalne operacije Dejvid Tejbor koji je izjavio da moramo da radimo zajedno kako bismo prevazišli sve izazove.

-Mi imamo filozofiju u našim specijalnim snagama. To je, pored, zajedno i uz pomoć drugih. Mi jednostavno ne možemo da funkcionišemo, ukoliko smo sami. Nema sumnje da možemo da nastavimo ponosnu tradiciju koja je na ovom tlu uspostvaljena pre 77 godina. Dok je narod Šumadije skrivao saveznike, timovi SAD uz pomoć Pranjanaca počeli su čišćenje i pripreme za izgradnju tajne piste koja bi pilotima obezbedila bezbedan povratak kući. Za mene je ovo sveto tlo. Zajedno smo bili jaki i uspeli da savladamo nesavladivo, a sa nama je i danas taj duh prijateljstva. Onda i sada, jači smo zajedno-rekao je Tejbor.

Dejvid Tejbor, američki komandant za specijalne operacije   Foto/GM PRESS

Maja Gojković, potpredsednica Vlade, ministarka kulture i informisanja, naglasila je da je Galovića polje simbol solidarnosti i požrtvovanja u borbi za slobodu.

-Posebna mi je čast da vas danas pozdravim u svojstvu ličnog izazslanika predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića i da vam se u njegovo ime obratim na obeležavanju 77 godišnjice Misije Halijard. Na ovom mestu, jednom od najvećih podviga našeg naroda u Drugom svetskom ratu, zajedno slavimo hrabrost naroda Pranjana i čitave Šumadije. Iako svesni da sebe i svoje porodice dovode u rizik smrtne opasnosti,  srpski narod i pripadnici Kraljevske vojske u otađžbini pod komandom Dragoljuba-Draže Mihailovića, znali su šta im je činiti.  Prkoseći opasnostima nacističke okupacije, oni su skrivali savezničke pilote izgradivši, most prijateljstva koji će zauvek povezivati dva naroda. Ovakva hrabrost ne može biti deo zaborava i zato sam predložila da misija Halijard bude uvrštena u Ddržavni program Obeležavanja godišnjice istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.  Pored odavanja zvaničnog državnog priznanja, važno je da ovaj događaj ne ostane u senci, kao što je bilo pokušaja.Nakon zvršetka Drugog svetskog rata, predsednik SAD Hari Truman 1948. godine posthumno je odlikovao generala Mihaiovića Ordenom legije zasluga, na šta smo kao država i narod ponosni. Kao i tada, naša zemlja je i danas čvrsto opredeljenja za izgradnju mira i mostova prijateljstva, a to pre svega, dugujemo svojim precima. Obaveza nas kao njihovih potomaka je da uspomenu na ovaj herojski čin čuvamo od zaborava-naglasila je Gojković.

Maja Gojković, potpredsednica Vlade, ministarka kulture i informisanja  Foto/GM PRESS

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac istakao je da je ulaganje u pranjanski kraj i putnu infrastrukturu, ovog dela Srbije, auto-put „Miloš Veliki“, kao i put do Galovića polja, nešto najznačajnije u poslednjih pedeset godina.

-Galovića polje je sređeno zahvaljujući  Ministarstvu , državi i predsedniku Aleksandru Vučiću, napravili smo Gorski aerodrom, Memorijalni centar i nećemo stati na tome, ono što je značajno je da se snima I film “Heroji Halijarda”, koji treba da predstavi naše pretke i narod ovog kraja. U planu je i etno kompleks i mnogo turističkih sadržaja, jer je ovo ne samo istorijski, nego i turistički kompleks, koji treba da oplemenimo i otvorimo ka turistima, jer je ovo mesto koje svakako treba posetiti –rekao je Kovačević.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, Foto/GM PRESS

Današnjoj svečanosti prisustvovao je glumac i reditelj Radoš Bajić, koji snima seriju o spasavanju savezničkih pilota u Pranjanima.

-Sama činjenica da se naš film zove “Heroji Halijarda”, tumači se na dva načina. Jedan je da su, junacu, piloti koji su se, izlažući sopstvene živote, borili protiv fašizma, ali pravi heroji su Srbi, seljaci ovog kraja, koji su osvetlali obraz srpskom narodu i velika je čast biti ovde –rekao je Bajić.

Radoš Bajić, glumac Foto/GM PRESS

U velikom filmskom projektu o spasilačkoj misiji u Pranjanima pored domaćih, igraju i engleski i američki glumci, film će prikazati naš narod, tradiciju i kulturu i pripadaće svima nama, naglasio  je Bajić.

Foto/GM PRESS

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *