Obeležena godišnjica smrti generala Terzića

Danas je, polaganjem venaca na Gradskom groblju u Gornjem Milanovcu na porodičnu grobnicu Terzića, obeležena 81. godišnjica smrti generala Božidara Terzića, nakon čega je minutom ćutanja i prigodnim govorom odata počast slavnom vojskovođi i ministru. Vence su položili pomoćnik predsednika opštine Gornji Milanovac Branko Martinović, predstavnici Vojske Srbije, kao i predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Na današnji dan,1939.godine, u Oficirskom domu u Beogradu, preminuo je slavni Milanovčanin Božidar Terzić. Bio je komandant, major,ađutant kraljev, ministar vojni,armijski đeneral. Arhivska građa čuva podatke o mudrom i odmerenom čoveku,tihom i dobrodušnom, pedantnom i odgovornom oficiru, patrioti i moralnom vojskovođi.

Rođen je 7.septembra 1867.godine u Gornjem Milanovcu, od oca Petra i majke Jerine. Rano ostaje bez oca, pa se majka sama stara o njemu, trudeći se da mu obezbedi najbolje školovanje. Pripada generaciji koja je prva pohađala tek osnovanu milanovačku gimnaziju.Uspešno završava Vojnu akademiju i nakon usavršavanja u Nemačkoj, počinju da se ređaju uspesi u njegovoj sjajnoj vojničkoj karijeri. Bio je učesnik balkanskih i Prvog svetskog rata, na visokim pozicijama se boreći protiv okupatora i predvodeći srpsku vojsku. Komandovao je 12.pešadijskim pukom Car Lazar i Šumadijskom divizijom prvog poziva. 6.decembra 1915.godine postao je ministar vojni u Vladi Nikole Pašića. Nakon penzionisanja, reaktiviran je i odlikovan činom armijskog đenerala. Pored zasluga u vojnim operacijama Kraljevine Srbije, nije zaboravljao ni svoj rodni grad.

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko – takovskog kraja

-U mestu rođenja svoje majke, u selu Gornji Banjani,sagradio je vodovod i jednu česmu. U Gornjem Milanovcu je darivao Gimnaziju, formirao je fond koji je funkcionisao sve do okupacije grada 1941.godine. Darivao je i crkvu, organizovao posete visokih državnih i crkvenih velikodostojnika rudničko-takovskog kraja između dva svetska rata – rekao je Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko – takovskog kraja.

Bozidar Terzić, kao gimnazijalac, voleo je da piše. Kasnije se bavio prevodilačkim radom, bio je odličan poznavalac nemačkom i francuskog jezika. Uređivao je i jedan od najznačajnijih vojnih časopisa „Ratnik“. I najvažnije, istorijski spisi i zabeležena sećanja njegovih savremenika svedoče o velikom čoveku,njegovoj humanosti i pravednosti. Raspoređivao je oskudne količine hrane, da ni jedan vojnik ne ostane gladan, borio se posle rata za prava vojnih invalida i uvek se vraćao svom gradu da pomogne koliko može.Osnovao je u Beogradu Udruženje Rudničana za unapređenje rudničko-takovskog kraja .

foto: GM Press
foto: GM Press

-Zanimljivo je svedočenje pokojnog Damljanovića iz Koštunića koji pamti generala, imao je oko 20 godina kada je Terzić preminuo. Prema njegovim rečima, kad god je običan čovek iz ovog kraja imao određenu muku ili problem,a to je trebalo da reši u Beogradu, odlazio je kod ministra-tako su ga zvali,predstavljao se, a onda je Božidar činio sve što je u njegovoj moći da se tom malom, običnom čoveku pomogne – rekao je Marušić.

Armijski đeneral, Božidar Terzić, sahranjen je 1.oktobra 1939.godine na groblju u Gornjem Milanovcu, u pratnji od oko tri hiljade ljudi koju su predvodili crkveni zvaničnici i predstavnici vojnih i civilnih vlasti. Muzej rudničko-takovskog kraja obnovio je sećanje na našeg zaslužnog sugrađanina serijom izložbi po gradovima Srbije koja je započeta pre više od decenije. U pripremi je i knjiga o Terzićevom životu-najlepši način da se rodni grad slavnog generala oduži za sva učinjena dela i podvige. Slava mu.

 

GM Press / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *