Od dozvole do eksploatacije najmanje deset godina

Komentarišući najavljeno istraživanje ruda u pranjanskom kraju za koje je preduzeće „Jadar litijum“ doo dobilo od Ministartsva energetike dozvolu, predsednik opštine rekao je da postoji sklonost da se stvari preuveličavaju, pa je tako sa početkom imunizacije anitvakserski lobi bio vrlo jak sa tezama  o čipovanju iako je upravo vakcina jedini način za izlazak iz pandemije. On smatra da opozicione stranke i bivši režim  koriste ovu priliku da na veoma populističkim temama poput ekologije dobiju neki plus.

-Skup koji je nedavno održan u Pranjanima bio je isključivo političke prirode obzirom da se govorilo da će istraživanja vršiti Rio tinto, pretpostavljam zbog neke negativne konotacije kada se pomene ta firma. Za 5 godina koliko sam predsednik opštine mnogo puta sam bio u Pranjanima i svaki put mi je postavljeno pitanje kada će rudnik magnezita “ Brezak“ ponovo početi sa radom, jer  se tokom njegovog rada u Pranjanima mnogo bolje živelo. Došlo se u situaciju da se ispituje litijum, o čemu nemamo dovoljno podataka, ni ja niti građani. Moja poruka je da se strpimo. Istraživanje će pokazati da li na tom području ima litijuma ili ne. Ako rezultat studije koja će biti nakon toga sprovedena bude pokazao da iskopavanje neće uticati negativno na životnu sredinu , mi ćemo to dozvoliti a ukoliko pokažu drugačine, naravno da nećemo dozvoliti – istakao je predsednik opštine.

Dejan kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

Kovačević  ističe da u opštini Gornji Milanovac ništa neće biti prihvatljivo što ne dobije zeleno svetlo struke. Prema njegovim rečima  za predistražne radnje preduzeće „Jadar litijum“ dozvolu je dobilo 17. aprila a do momenta eksploatacije treba sigurnojoš deset godina, pa će se o ovom pitanju tada I donositi odluke na osnovu svih faktora koji će biti poznati.

Inače, na današnjoj sednici koja je trajala nešto više od 4 sata usvojene su sve tačke dnevnog reda, među kojima su  ponovno imenovanje Aleksandra Marušića za direktora Muzeja, razrešenje Milke Nedeljković sa mesta odbornika U SO Gornji Milanovac zbog prijema u stalni radni odnos u Opštinskog upravi, a usvojeni kao I izveštaji o poslovanju javnih ustanova.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *