Od februara 293 bebe u milanovačkom porodilištu

Epidemiološka situacija naložila je nova pravila kada je u pitanju prijem trudnica i pacijentkinja na odeljenje ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu. Od početka pandemije korona virusa u martu, promenila su se pravila i protokoli prilikom prijema trudnica, pregleda i davanja terapija. Prema rečima doktora Dragana Perišića, načelnika službe za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice, trudnicama i ostalim pacijentkinjama rade se brzi test, IGM i IGG antitela i PSR test, kako bi se isključila mogućnost infekcije zarazne bolesti Covid-19.

dr Dragan Perišić, načelnik službe za ginekoliju i akušerstvo Opšte bolnice

-Svaki prijem i davanje terapije zahteva da pacijentkinja prođe testiranje, kako bismo isključili rizik od infekcije na odeljenju – rekao je dr Dragan Perišić, načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice, dodajući – najčešće se vrši brzi test IGM i IGG antitela I ukoliko je pozitivan, uzima se nazofaringealni bris. Nalazimo se u trećem piku epidemije i svedoci smo svakodnevnog porasta broja obolelih na nivou našeg grada, kao i čitave Republike. Mi smo i tokom perioda van akutnih akata bolesti virusa, testiranjem pacijentkinja kontrolisali svaki ulazak na ginekologiju ili porodilšte.-

Tokom drugog talasa epidemije virusa, bilo je trudnica sa pozitivnim nalazima na Covid 19, pa su intervencije i jedan porođaj carskim rezom izvedeni pod posebnim uslovima zaštite. Prema Perišićevim rečima, slučajeva beba zaraženih korona virusom, na sreću nije bilo.

Doktor Perišić predlaže nekoliko korisnih saveta trudnicama i budućim majkama, kako se ponašati i kako sačuvati zdravlje u uslovima pandemije korona virusa.

-Preporuka je što manje kretanja, izbegavanje gužve, pogotovo za trudnice koje su u prvim nedeljama trudnoće. – rekao je dr Perišić, dodajući, – od februara do danas, u milanovačkom porodilištu bilo je 293 porođjaja, što je za oko 20 beba više u odnosu na isti period prošle godine.-

Doktor Perišić smatra da će se u narednom periodu tek pokazati da li je i koliko epidemiološka sutuacija uticala na broj začetih beba na teritoriji milanovačke opštine.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Tekst je realizovan u okviru projekta „Za sutra“ koji je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *