Od naredne nedelje prijava stambenih zajednica za subvencionisanje energetske sanacije

Na teritoriji opštine Gornji Milanovac je u toku sprovođenje mera energetske efikasnosti, u cilju smanjenja potrošnje energije, a samim tim i očuvanja životne sredine.Svođenjem energetske potrošnje na minimum, postiže se i značajna novčana ušteda.

Javni poziv za učešće privrednih subjekata u sprovođenjeu mera energetske sanacije stambenih zgrada završen je juče,a komisija će nakon pregleda dostavljenih prijava odabrati izvođače koji će vršiti radove na stambenim zgradama. Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova biće biće zatvoren u ponedeljak,9. avgusta.Građani konkurišu za postavljanje termičke izolacije,zamenu spoljne stolarije,nabavku i zamenu kotla za drvnu biomasu ili kotla na gas. Ukupan iznos podsticajnih sredstava koja se dodeljuju realizacijom ovog konkursa je 4 miliona dinara i opredeljen je budžetom opštine Gornji Milanovac.

-Konkurs za stambene zajednice bi trebalo da bude otvoren u toku naredne nedelje.Informacija o datumu početka biće oglašena na sajtu Opštine i putem medija , pa pozivam zainteresovane da se prijave na vreme i obezbede potrebnu dokumentaciju.Program podrške energetske efikasnosti nastaviće se i u narednom periodu,a građani već od sledeće kalendarske godine mogu očekivati subvencionisanje ovakvih radova.Mi ćemo se,kao lokalna samouprava, truditi da povećamo iznos i,u skladu sa mogućnostima, izađemo u susret što većem sugrađana-rekao je Bojan Veljović, energetski menadžer Opštine Gornji Milanovac.

Bojan Veljović, energetski menadžer Opštine Gornji Milanovac

Subvencije će se stambenim zajednicama dodeljivati za zamenu termičkih omotača, fasada, krovne izolacije i druge radove koji  se izvode na objektima kolektivnog stanovanja. Usluge privrednih subjekata koji budu odabrani za realizaciju mera namenjene su isključivo stanarima stambenih zgrada, dok građani koji žive u  porodičnim kućama i stanovima sami biraju izvođače radova, koje su dužni su da završe najkasnije do 31.oktobra tekuće godine. Nakon obavljenog posla, Komisija sprovodi terenski obilazak radi utvrđivanja usklađenosti izvedenih radova sa Tehničkim izveštajem.Zahtev za povraćaj sredstava mora se podneti najkasnije do 15.novembra 2021. godine. Isplata sredstava izvršiće se u roku od 45 dana od dana podnošenja zahteva.

Sve potrebne informacije, osim na sajtu Opštine Gornji Milanovac, mogu se dobiti u Odeljenju za urbanizam,komunalno-stambene i imovinsko pravne poslove.

GM PRESS/Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *