Od početka godine više od 30 novih slučajeva obolelih od karcinoma dojke

U odnosu na prethodne, 2019. godina se izdvaja po tome što se starosna granica žena koje obolevaju od karcinoma dojke pomerila ka mlađoj populaciji, tako da nije retko da se pojavi kod žena i devojaka pre tridesete godine.

Nije dovoljno samo u oktobru govoriti o raku dojke. Ovaj mesec treba da bude kruna u odnosu na ostale mesece u godini kada treba kontinuirano raditi na prevenciji“, kaže dr Ljubiša Šumarac, onkolog u milanovačkoj Opštoj bolnici i dodaje:

„Da bi se taj kontinuitet postigao neophodna je edukacija zdravstvenog osoblja, prvenstveno lekara i sestara. Malo zaostajemo u brojnosti i nespremni dočekujemo sve ostale malignitete koji se pojavlju. Neophodno je da medicinskog osoblja ima što više, jer je tendencija porasta velika, ne samo kod karcinoma dojke, već i ostalih vidova raka“, kaže dr Šumarac

On je rekao da su u Gornjem Milanovcu formirani timovi koji se bave prevencijom raka dojke.

„Prevencija podrazumeva takozvanu privatnu, koja dovodi do samopregleda, sekundarnu, kao i kliničke preglede  edukovanih doktora, ultrazvučne i mamografske preglede. Do tog dela mi radimo u Gornjem Milanovcu i po potrebi selekscionisane pacijentkinje šaljemo na magnetni pregled dojke. Ako postoji sumnja radi se biopsija i korbiopsije pod kontrolom ultrazvuka. Ukoliko se otkrije na vreme šansa za izlečenje je između  90-95%“, zaključuje dr Ljubiša Šumarac.

dr Ljubiša Šumarac, onkolog
Dr Ljubiša Šumarac, onkolog, Foto: GM Press

Samopregledi dojke su važni, ali nisu baš jednostavni. Žena treba da stane ispred ogledala, podigne ruke uvis i obrati pažnju da li postoji udubljenje ili ispupčenje, da li je koža dojke promenila boju, da li su bradavice uvučene ili ne, a zatim u ležećem položaju treba obaviti samopregled suprotnom rukom, od bradavice ka spolja i od pazušne jame ka bradavici. Nisu sve promene karcinom, ali važno je obaviti specijalistčki pregled i biti siguran.

Dr Šumarac u svom radu stvalja akcenat na edukovanost medicinskih sestara. Ističe da njihov posao ne podrazumeva samo ubosti venu i ordinirati terapiju. Svaka sestra prolazi edukaciju koje su priloagođene njihovom radu. Pitanja koja im onkološki pacijenti postavljaju nisu laka, a na svako treba imati adekvatan odgovor, jer od toga na neki način zavisi i proces izlečenja.  Svaki pacijent koji dođe na aplikovanje hemioterapije ili neke druge terapije želi da zna kakva će mu biti ishrana, kakvu fizičku aktivnost može  da obavlja, kako će lek delovati, šta su neželjena dejstva. Rad doktora i sestara se u tim slučajevima blisko prepliću. Sestre na milanovačkoj onkologiji daju sve od sebe da teške trenutke svojih pacijenta olakšaju koliko je to moguće i da im znanjem i lepom reči pomognu da lakše prođu kroz poteškoće ističe doktor Šumarac.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *