Odmor u Vili Melodija -beg u zelene šumske sonate

 

Okružena zelenim krošnjama i bistrim svodovima odakle se pruža nesvakidašnji pogled na šumadijska brda i beličaste obrise grada, „Vila Melodija“ u Grabovici, već 14 godina je omiljeno mesto za odmor, predah ali i kancelariju na otvorenom za goste koji su u mogućnosti da rade onlajn. Godinama, korak po korak, domaćini, su učili od svojih gostiju, koji su stizali iz celog sveta, Izraela, Grčke, Engleske, Amerike, Srbije. Lepota mesta, domaća hrana i bašte sa povrćem koje u popodnevnim senkama dremaju iza kuće i vajata, mirni trenuci opuštenog seoskog poslepodneva uz prijatno provlačenje vetra kroz lišće vinove loze, to je ono što ljubitelje porodičnog odmora privuče na prvi pogled.

Gostima se  dopadaju ova naša brda, čist vazduh, priroda, izvorska voda koju pijemo, hrana koju nekad zajedno spremamo uz razmenjivanje recepata. Pripremam naša domaća jela za koje oni kažu da su veoma ukusna. Imamo stalne goste, porodice sa decom koji ostanu i po deset dana, nove koji dođu po preporuci.  Sad su aktuelni ti mini odmori sa produženim vikendom, puno gostiju radi onlajn, tako da imamo “ofise” pod vinjagom, u letnjikovcu, iza kuće, pa kada se jave svojima, pokazuju im neviđen pogled  iz “kancelarija” – kaže Žiža Ivanović, vlasnica „Vile Melodija“.

Žiža Ivanović, vlasnica „Vile Melodija“.

Tokom zimskih meseci, kada je nešto manje gostiju, naša sagovornica slobodno vreme koristi za slikanje na staklu,  izradu suvenira i ručnih radova. Pored suvenirnice, vila Melodija je poznata i po tretmanima malinom, zdravom etno fitnesu, koji je potpuno u skladu sa prirodom.

– Svojim gostima, kada pođu, napišem imena na čašicama ili na pogači koju im umesim, to su sitnice koje ih osvoje i na koje ih pridobijete. U ovom poslu sam naučila da suveniri treba da budu mali, zbog mesta u koferu i transporta. Što se tiče tretmana malinom, radi se masaža stopala, a kako sam završila kurs za akupunkturu, mogu da pomognem gostima, ako se požale na bolove ili umor. To je dobar relaks, jer se sve tačke na stopalu, tretiraju, što utiče na čitavo telo. Nakon masaže, popije se sok od maline, obuju vunene čarape, i onda odigramo etno fitnes kolo. Meditira se u vajatu, pod kruškom, na ćilimu, ukratko, sve je podređeno prirodnom ambijentu– kaže naša sagovornica.

U bavljenju seoskim turizom, osim ljubavi, postoji druga vrsta komunikacije sa gostima koji borave u vili. Dolaskom gosta, uspostavlja se komunikacija, koja nije samo verbalna, već i energetska, kažu na imanju. Umesto hladnog poslovnog kodeksa na relaciji domaćin – gost, stvara se naklonost, opuštenost, i početak jednog lepog poznansstva, čak i prijateljstva. Duh prirode ovde očigledno stvara posebnu melodiju…

Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESSFoto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *