Održana Javna rasprava povodom izrade Programa razvoja turizma opštine Gornji Milanovac

Protekle nedelje održana je Javna rasprava povodom izrade Programa razvoja turizma opštine Gornji Milanovac, od 2019. do 2025. godine. Program razvoja turizma izradila je beogradska firma C.T.D. 3, na čelu sa Svetlanom Dragić, dipl.inž.arheol, ali i stručnim timom od četiri doktora nauka i četiri inženjera. Ona je prisutnima izložila iscrpan elaborat Programa razvoja turizma naše opštine, istakavši da opština Gornji Milanovac, pored dobre i razvijene infrastrukture, jake industrije i poljoprivrede, ima veliki potencijal u razvoju turizma, koji treba iskoristiti.

„Program razvoja turizma opštine Gornji Milanovac je jedna multidsciplinarna studija kojom smo želeli da prikažemo najznačajniju opštinu u centru Srbije, u kojoj se stiču svi putevi i koja je bila centar iz kog je krenula da se razvija naša Srbija. Milanovac je prelepa opština koja ima potencijal da razvije jedan vid turizma koji Zapad najviše voli, a to je boravak u prirodi, selu, na čistom vazduhu, a pored toga da rekreira, bilo da je biciklizam, planinarenje, golf, uživanje u divnim predelima. Cilj nam je da Milanovac dobije svestranu turističku ponudu, da bude prisutan i banjski turizam, ali da pretežno orijentišemo na omladinsko-sportsko-đački turizam.“

Jasmina Marić, Foto: GM Press

Elaborat sadrži 31 program i svaki program obuhvata mogućnosti i potencijale određene mesne zajednice. Mesne zajednice prikazane u elaboratu raspoređene su ravnomerno, a cilj je da svaka mesna zajednica razvije svoje potencijale, čime bi se poboljšao i razvoj i kvalitet života domaćinstava, koja bi kasnije, udružena, krenula u formiranje sopstvenog etno-turizma. Programi su orijentisani na otvaranje banjskih centara, hotela, prihvatno-rekreativnih centara, golf terena i mnogih drugih sadržaja čime bi se u potpunosti iskoristile i razvile sve prirodne lepote koje milanovačke mesne zajednice poseduju.

Izrada Programa razvoja turizma je zakonska obaveza koju lokalna samouprava mora da ispuni. Direktor Turističke organizacije opštine Gornji Milanovac Desimir Ćalasan, zajedno sa Jasminom Marić, članom Opštinskog veća zaduženim za kulturu i turizam, glavni je inicijator izrade prikazanog Programa, koji će biti ideja vodilja aktivnostima Turističke organizacije u narednih šest godina.

Svetlana Dragić, Foto: GM Press

„Na našu sreću naišli smo na razumevanje predsednika opštine i ideja je urodila plodom. U startu sam tražio da uđemo u proceduru izrade Programa, ali da to bude ideja vodilja, pre svega mene kao direktora Turističke organizacije, ali i svih onih koji žele da oživi turizam u našoj opštini. Kao što znate, veoma često se turizam, i na nivou Republike, i na nivou opštine, pominje kao jedna od privrednih grana koja može da bude komplementarna sa drugim jako bitnim granama koje omogućavaju razvoj neke teritorije. U Milanovcu je industrija prioritetna i dobro je da je tako, ali kao što često čujemo, i od predsednika opštine i drugih lokalnih čelnika, pored industrije, poljoprivreda i turizam bi trebalo da budu oslonci daljeg razvoja opštine. Očekujem da Program razvoja bude samo prvi korak na tom ozbiljnom i dugotrajnom putu“, rekao je Ćalasan i naglasio da su sledeći koraci jako bitni. Neophodno je uraditi određene studije koje će definisati isplativost i dati određena rešenja za sve predloge, a onda, kroz obezbeđenje finansijskih sredstava, ulaziti postepeno u realizaciju nabrajanog.

Jasmina Marić je istakla da je ovo prvi Program razvoja turizma opštine Gornji Milanovac i da, s obzirom da nema zamerki, Program će uskoro biti ozvaničen.

Desimir Ćalasan, Foto: GM Press

„Program razvoja turizma je jako bitan zato što su objedinjene sve grane usko povezane sa turizmom. Program je komplementiran sa celom turističkom ponudom našeg grada. Elaborat je početak onoga što će se realizovati u opštini Gornji Milanovac.“

Nakon izrade, Program razvoja turizma će biti prosleđen Opštinskom veću i Skupštini opštine na dalje usvajanje.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *