Održana litija u Prnjavoru

U nedelju, atarom sela Prnjavor, gde se vekovima nalazi manastir Vraćevšnica, kretala se narodna litija koju su predvodili nadležni sveštenik Božidar Bovan, sveštenik u penziji Čedomir Damnjanović, ali i deo sestrinstva manastira Vraćevšnica. Litije u Prnjavoru održavaju se prve nedelje posle Spasovdana.

U ranim jutarnjim časovima, prisutni su prisustvovali svetoj liturgiji, posle koje su u litijskoj koloni krenuli u obilazak.

Prema rečima prijatelja manastira Dragana Stefanovića, prošle godine, inicijativom sestrinstva manastira Vraćevšnica, prvi put posle Drugog svetskog rata obnovljena je narodna litija u Prnjavoru.

Ove godine, postavljena su i osveštana dva krsta, u dva zaseoka. Prvi krst postavljen je na mestu gde se, po predanju, nekada nalazila crkva, a koje danas nosi naziv ,,Crkvina“.

To sveto mesto dugo godina bilo je u korovu, ali poslednjih godina, na inicijativu bivše igumanije manastira Vraćevšnica Evdokije, održava ga Miloš Radovanović iz zaseoka Trska, koji je i postavio drveni krst na ,,Crkvini“. Ove godine na ,,Crkvini“, zakršten je nov zapis, a čast da zakrsti nov zapis pripala je upravo Milošu.

Drugi krst nalazi se u brdu iznad seoskog groblja, oko 900 metara od manastira, na raskrsnici koja desnim putem vodi ka manastiru.

Značajno je pomenuti da su ove godine, poučeni primerom meštana Prnjavora, a na inicijativu Nebojše Ognjanovića iz Lipovca, i žitelji susednog sela Lipovac prvi put obeležili seosku slavu.

Prnjavorčani su, kao dobre komšije, skrenuli sa svoje rute i zajedno sa Lipovčanima otišli kod zapisa, gde su se zajednički pomolili za napredak, mir, slogu i berićet na ovom području.

Duhovnom i izvornom pesmom, litiju su uveličali članovi KUD Šumadija Marko Bojović, Jelena i Ivana Pantelić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *