Održana poslednja sednica SO Gornji Milanovac u 2020. godini

Peta sednica Skupštine opštine Gornji Milanovac održana je danas. Odbornici su većinom glasova usvojili finansijske planove poslovanja javnih preduzeća i i ustanova koja se finansiraju iz opštinskog budžeta.

Lazar Nikolić, predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac kaže da je zadovoljan radom i saradnjom svih činalaca u lokalnom Parlamentu i smatra da se podela u opoziciji nije odrazila na njegov rad.

-Mislim da je u predhodna četiri meseca Skupština ostvarila svoj pun kapacitet. Bilo je dosta rasprave, diskusije, pitanja opozicije i odgovora vlasti, smatram da je rad bio konstruktivan i da je uspostavljen dobar odnos vlasti koja je dobro branila svoju poziciju i opozicije. Nastavljen je dobar rad vladajuće koalicije Socijalističke partije Srbije i Srpske napredne stranke, koji traje od 2017. godine i očekujem da će tako biti i u narednom periodu. Želim svim građanima da čestitam predstojeće novogodišnje i Božićne praznike – zaključio je Nikolić.

FOTO/ Lazar Nikolić, predsednik SO Gornji Milanovac

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac osvrnuo se posle današnjeg skupštinskog zasedanja na aktuelnu temu zagađenosti vazduha i istakao da na području opštine ne postoji razlog za brigu ali i da je neophodno da svaki građanin da svoj doprinos očuvanju kako vazduha, tako i ostalih segemnata zaštite životne sredine.

-Činjenica je da postoje neke stvari koje moramo da promenimo kod sebe, prvenstveno lokalna samouprava i opština Gornji Milanovac mora da promeni energent kojim se greje 1200 stanova na gradskom području, ali i da pomognemo individualnim potrošačima da izvrše promenu. Kada govorimo o samoj aplikaciji, to je potpuno tendenciozna priča usmerena isključivo prema vlasti, koja nema veze sa samim zagađenjem. Ako vi sami instalirate aplikaciju i vidite da je jednog dana Čačak najzagađeniji na svetu, sutradan je Gornji Milanovac najzagađeniji u Srbiji a Čačak je na petom mestu, pa je narednih dana prvi po zagađenosti Beograd, pa Valjevo i svakog dana je neka druga lokalna samouprava najzagađenija ili u svetu ili u Srbiji. Po meni je to jedna tendenciozna priča koja verovtano samo služi u političke svrhe i ništa više. Kao što znate, u Gornjem Milanovcu smo, novcem koji smo dobili od Evropske unije i Republike Srbije napravili merna mesta, koja smo na osnovu mišljenja stručnjaka postavili na određene lokacije. Očitavamo podatke svakog dana i prosečni referentni podaci na nivou meseca kažu da smo nekad i deset puta ispod granice dozvoljenih negativnih čestica u vazduha. Nemam kome drugo da verujem nego tim zvaničnim podacima – kaže predsednik opštine.

FOTO/Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

Kovačević je naglasio da će lokalna samouprava i dalje delovati preventivno da vazduh u Gornjem Milanovcu bude još čistiji. Uložiće u kotlarnicu na bio masu čime će se isključiti dve velike kotlarnice na mazut što će značajno poboljšati kvalitet vazduha. On je istakao da je ove godine lokalna samouprava opredelila sredstva koja su utrošena za ulaganje u stambene zajednice , gde je od 12 prijavljenih čak 11 ostvarilo pravo na ovaj vid subvencije. Samim tim ove zgrade će u narednom periodu koristiti manje energije za grejanje ili su prešle na neki drugi energent. Kroz subvencije loklane samouprave stvara se mogućnost smanjenja zagađenja a to će biti i jedan od prioriteta u budućnosti – zaključio je predsednik opštine.

Podsećamo, danas je održana poslednja Sednica SO Gornji Milanovac u 2020. godini i usvojene su sve tačke Dnevnog reda. Na predhodnom zasedanju usvojena je odluka o budžetu za 2021. godinu.

GM PRESS/Mirjana Milićević

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *