Održana promocija knjiga Vinka S.Markovskog

Udruženje Makedonaca Moravičkog okruga „Dame Gruev“ i Kulturni centar Gornji Milanovac organizovali su juče u holu Doma kulture promociju knjiga „Vojnik i vera-dobrim pobeđuj zlo“ i „U novi dan sa novim mislima“, autora Vinka S. Markovskog.

Predsednik udruženja, Slave Gruevski objašnjava da je promocija deo aktivnosti u okviru projekta „Mi svom gradu“, kojim udruženje promoviše jezik, običaje i kulturu svog naroda.

Slave Gruevski, Predsednik Udruženja Makedonaca Moravičkog okruga „Dame Gruev“

Ovom promocijom, koja se poklapa sa praznikom, želimo da predstavimo našeg zemljaka koji je napisao 11 knjiga.U našoj matici 23.oktobar je neradni dan. Slavi se Dan makedonske revolucionarne borbe – rekao je Gruevski.

Vinko.S. Markovski, pukovnik u penziji i pisac, rođen je decembra 1955.godine u Beogradu.Gimnaziju, Vojnu akademiju kopnene vojske, Generalštabnu školu i Školu nacionalne odbrane završio je u Beogradu. Službovao je u Bileći, Beogradu, Kruševcu i Požarevcu.Od 1994.godine živi u Požarevcu.

Svih 11 knjiga koje je napisao bave se temama iz vojničkog života.

Vinko.S. Markovski, pisac

Ceo moj književni opus je napisan na srpskom jeziku. Govori o životu vojnika na specifičan način jer sam ja bio vojnik  13 895 dana i sve te dane sam proveo sa vojskom i u vojničkim čizmama.Život vojnika je izuzetno težak, kao hod kroz minsko polje i u miru i u ratu. Vojnik nije kao drugi ljudi i „ne treba dirati vojnika“,kako je Crnjanski rekao – kaže Markovski.

Prema njegovim rečima, knjiga „Vojnik i vera“ je priručnik koji može da posluži vojniku u svakoj situaciji, sa naročitim osvrtom na značaj vere u teškim danima.

U knjizi „U novi dan sa novim mislima“ su objedinjeni kratki tekstovi koje je autor pisao na blogovima i društvenim mrežama.

GM PRESS / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *