Održana promocija knjige ,,SUKOB MITOVA – SAČUVATI OD ZABORAVA“

Nastup izvorne grupe ,,Crnućanka“

Sinoć je u holu ispred velike sale Kulturnog centra održana promocija knjige Nebojše Savića ,,Sukob mitova – sačuvati od zaborava“. Knjiga je izrađena u okviru projekta Udruženja boraca ,,SABOR“ iz Gornjeg Milanovca, a finansirana sredstvima po projektu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS. Prema rečima autora, novinara i publiciste iz Gornjeg Milanovca, ova knjiga tematizuje ratove, ali ih ne idealizuje, niti romantizuje.

,,Ova knjiga je poseban ugao gledanja, pokušao sam da sintetizujem sve ono što sam čitao u životu, od književnosti, preko filozofije, sociologije, a da li sam uspeo, to će vreme da potvrdi. Svakako će ostati jedna knjiga koja se bavi nama, Rudničanima, svima“,rekao je Nebojša Savić.

Nebojša Savić

Rudnik – ,,Sparta moderne Srbije“ posmatran je kao prostor koji zahvataju opštine Gornji Milanovac, Aranđelovac, Topola i Knić, delovi opštine Čačak i Kragujevac, kao i obodi susednih opština, a Rudničani kao narod koji je naselio ove prostore i živeo u njima – bilo u najdaljoj, bilo u najbližoj prošlosti. O knjizi su, osim Savića, govorili i Saša Savović, autor dela fotografija, Slobodan Obradović, izdavač iz Gornjeg Milanovca i Radivoje Minić, profesor istorije. Na samom početku minutom ćutanja odana je počast svim junacima oslovodilačkih i odbrambenih ratova, a potom su se prisutnima obratili predsednik udruženja ,,SABOR“ iz Gornjeg Milanovca Vojo Borovnjak, direktor Kulturnog centra Dragan Arsić, predsednik Saveza boračkih organizacija ,,SABOR“ Dejan Marjanović i Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS Zoran Đorđević.

,,Mi, kao Ministarstvo, želimo da podržavamo udruženja i saveze čija uloga jeste u tome da neguju tradiciju, ne samo oslobodilačkih ratova, već i ratova devedesetih. Ovakve manifestacije i dolazak ljudi jeste način da se građani, konkretno danas Gornjomilanovčani, upoznaju sa tim ko su udruženja koja rade ovo, a koja su u njihovom okruženju, kao  i šta je njihova delatnost, samim tim i čuvaju sećanje na sve one koji su poginuli. Kada se to poveže sa nekim kulturno-istorijskim događajima i sa nekim programom, onda možete da spojite istoriju, sadašnjost, sećanje, zalog za budućnost i mlade ljude koji treba da znaju šta se dešavalo devedesetih, jer to upravo i jeste ideja – da se tako nešto više nikad ne dogodi“, isakao je Đorđević.

Zoran Đorđević

Prikazane su i tri izložbe: ,,Solunske armije“, ,,Vojvoda Lune – jedan čovek, jedno vreme, jedan grad“ i ,,Ex Libris – Prvi svetski rat“, koje je realizovao Savez boračkih organizacija ,,Sabor“, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, a u partnerstvu sa: Ministarstvom odbrane RS, Centrom za poslovne veštine, Udruženjem boraca ratova 1990-1999. godine ,,Gorski vukovi“ – Vrnjačka Banja, Udruženjem boraca ,,Sabor“ Gornji Milanovac, Muzejem rudničko-takovskog kraja, OŠ ,,Sveti Sava“, ,,Pčelicom“, Kulturnim centrom, Slikarskom radionicom ,,Zvezda – Helios“ i likovnom radionicom Ivane Stevović. Događaj su upotpunili i nastupi izvorne grupe ,,Crnućanka“ i Sare Žižović, Jelene Savić i Saše Nikolić.

Deo izložbe

Kristina Ponjavić / Gm Press

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *