Održano Veče sevdaha na Rudniku

Veče sevdaha održano je sinoć u Domu kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku.

Na koncertu su  nastupili: Bahrija Hadžialić, Vesna Hadžić i Elmedin Balalić u pratnji orkestra Milana Pajovića. Program su upotpunili: Jovan Pajović, prva harmonika Soko Banje 2019, Ismet Arnaut, Budo Milivojević i Veso Tamburica.

Publika je imala priliku da uživa u najlepšim sevdalinkama uz kojih se postiže jedno posebno stanje melanholičnosti i ljubavnih osecanja, a opet ispunjenosti celog bića. Nizali su se hitovi nekih najlepših sevdalinki ,kao sto su ,,Tebi majko misli lete’’, ”Ne čekaj me niti sanjaj”, ”Oči moje kletvom bih vas kleo’’, ”Znaš li da te duša sanja”…

Sevdalinka ili  Ljubopevka (Ljubopjevka) je ljubavna pjesma tužnog  i čežnjivog osećanja sa snažnim istočnjačkim muzičkim motivima – kako nam je  Vesna Hadžić to slikovito i poetski opisala .

Ašikovanje je, kaže Vesna Hadžić , partrijahalni način udvaranja, a sevdalinka je izvezeni devojački uzdah, tanani šapat pretočen u pesmu koju i danas doživljavamo i pevamo,čuvajući njenu starodrevnu tehniku i izvorne oblike pevanja.

Pasti u sevdah, doživeti jedno posebno stanje duha i uma, dostići jedno posebno stanje melanholčnosti i ljubavnih osećanja do ispunjenosti celoga bića. Zdrav je, a bolan, onaj koj’ se u sevdahu nađe, kažu i stručnjaci i narod.

Kakva je atmosfera vladala sinoć, pogledajte u videu koji sledi:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *